Tuberculul de cartof conţine circa 75 la sută apă. Datorită acestui fapt se imbolnăvesc foarte uşor in timpul păstrării de aşa numitele boli de păstrare: putregaiul umed, putregaiul uscat, putregaiul datorat manei cartofului. In gospodării, păstrarea cartofilor se face de regulă in pivniţe, in bordeie şi silozuri. Pentru aerisirea uniformă a tuberculilor, aceştia nu se pun grămadă, jos in beci, ci se amenajează boxe din scanduri.. Distanţa dintre scanduri trebuie să fie de doi centimetri, pentru a se asigura o bună circulaţie a aerului. tot in acest scop, de la suprafaţa beciului, respectiv a pivniţei şi pană la baza boxei se lasă un interval de 15-20 centimetri. De asemenea la peretele unde este fixat geamul de aerisire se lasă o distanţă intre peretele beciului şi cel al boxei tot de 15-20 centimetri. Intr-un beci astfel amenajat, cartofii se pot pune intr-un strat de 2-2,5 metri inălţime, in timp ce fără astfel de amenajări, grosomea stratului de cartofi nu trebuie să depăşească 1-1,2 metri. Pivniţele trebuie reparate, curăţate şi dezinfectate. Este recomndată dezinfecţia cu sulf. La păstrarea cartofilor trebuie asigurată o anumită temperatură la masa de tuberculi.. Astfel, temperatura optimă pentru păstrarea cartofilor pentru consum trebuie să fie de 3-6 grade Celsius şi a celor pentru sămanţă de 2-4 grade Celsius. Trebuie să reţnem faptul că temperaturile scăzute sunt dăunătoare. Astfel, la -1 grad Celsius tuberculul de cartof incepe să degere, iar la -2 grade Celsius ingheaţă.