Parohia ortodoxă numărul 1 din Şimleu Silvaniei a inceput in această săptămană un pelerinaj. La eveniment participă un număr de 59 de persoane, respectiv corul parohiei şi un grup de credincioşi al cărui traseu cuprinde mănăstiri din Maramureş şi Moldova de nord. Pelerinajul a inceput de la mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului” din Satu Mare. S-a continuat cu Cimitirul vesel de la Săpanţa, apoi s-a mers la Sighet la muzeul Holocaustului. Itinerarul spiritual continuă cu mănăstirile Barsana şi Moisei, localitate martir a victimelor horthyste. Pelerinii işi vor indrepta apoi paşii spre mănăstirile sucevene Voroneţ, Sihăstria, Secu, Agapia şi Văratec.
Iniţiatorul acestui pelerinaj este părintele Ioan Pădurean, venit la parohia din Şimleu după ce a slujit la biserica din comuna Bobota. „Pelerinajul este pentru suflet. Am evadat din cotidian şi ne-am impăcat cu noi inşine”. „Ideea de la care am pornit este aceea de a ne intări credinţa noastră, de a ne păstra tradiţiile, de a consolida legătura dintre parohie şi Biserică. Noi, ardelenii, am fost văduviţi de bisericile ortodoxe, fiind distruse 300 de mănăstiri pe vremea generalului Bucov”. Părintele Ioan Pădurean a mai spus că „prin acest pelerinaj am dorit ca noi, ardelenii, să facem legătura cu moldovenii, pentru că suntem romani cu toţii”.
Parohia ortodoxă din Şimleu, in pelerinaj la mănăstiri
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...