De-a lungul timpului specialiştii in legumicultură au incercat să cerceteze bolile care dau mari bătăi de cap fermierilor din acest sector şi au constatat că dacă nu se pregăteşte bine solul din toamnă şi nu se dezinfectează, niciodată nu vom avea o cultrură reuşită atat din punct de vedere cantitativ, cat mai ales calitativ. Din capul locului trebuie să inţelegem că viaţa plantei se aseamănă foarte bine cu cea umană. Dacă imunitatea noastră este puternică , rezistăm la diferite boli şi viruşi care ne inconjoară. Asta se intamplă in cazul celor care mănancă sănătos, in special legume şi fructe.
Citeam de curand cateva articole referitoare la tratamentele fitosanitare impotriva manei şi alternariozei, boli care atacă atat culturile de legume din camp, cat şi pe cele din solarii. Nu era menţionat insă nimic despre cauzele şi măsurile preventive pe care le putem aplica. Cele două boli sunt extrem de frecvente in culturile de legume. factorii favorizanţi sunt: solul cu conţinut redus de humus, solul cu drenaj deficitar, dereglările de nutriţie sau accidentele la aplicarea ingrăşăminelor chimice, in special a azotatului de amoniu. După cum vedem, toate conduc la sol. De aceea el trebuie tratat corespunzător. De aceea el trebuie tratat corespunzător. Astfel pentru a avea o cultură de legume reuşită solul trebuie pregătit din toamnă cu gunoi de grajd – 100 de tone la hectar, superfosfat 1.000 de kilograme, sulfat de magneziu 300 de kilograme, sulfat de potasiu 1.000 de kilograme la hectar. Ultima stropire se face cu sulfat de cupru şn doză de cinci kilograme la 100 de litri de apă. Respectand cele de mai sus, o să aveţi o cultură sănătoasă, susţin specialiştii şi veţi observa că pe parcurs o să evitaţi multe din tratamentele şi fertilizările pe care le efectuaţi de obicei.