Guvernul a aprobat miercuri un proiect de lege privind venitul minim garantat prin care sunt inasprite conditiile acordarii ajutoarelor sociale. In primul rand venitul minim nu va mai fi acordat de primarii, ci de agentiile de prestatii sociale. Primarii nu vor mai aproba plata venitului minim, ci doar vor desfasura anchetele sociale, care vor fi aprobate de Agentia pentru Prestatii Sociale. Iar in cazul in care primarii vor accepta anchete sociale fara acoperire, sanctiunile prevazute de noile reglementari sunt intre 500 si 1000 de lei. Actul normativ mentine obligativitatea ca beneficiarii ajutorului social sa desfasoare ore de lucru in folosul comunitatii, iar in cazul in care nu pot efectua in localitatea de domiciliu astfel de prestatii, vor fi nevoiti sa lucreze in alte localitati din judet, in urma unor acorduri incheiate de primarii cu Consiliul Judetean. Ministrul Muncii a precizat ca proiectul de lege privind modificarea si completarea legii 416/2001 privind venitul minim garantat a fost adoptat de Guvern in conditiile in care in urma verificarii a circa 50 la suta dintre dosarele beneficiarilor de ajutor social, aproximativ 25 la suta nu indeplineau conditiile legale, respectiv conditiile de venit, de solicitare a unui loc de munca sau in ceea ce priveste munca prestata in folosul comunitatii.
O noua centralizare?
Sandu Berceanu, presedintele Asociatiei Comunelor Salaj, este de parere ca prin acest proiect guvernantii “in loc sa dea creditare autoritatii locale, incearca sa faca o noua centralizare”, iar faptul ca plata venitului minim va fi preluata de agentiile de prestatii sociale este “probabil pentru ca vor sa creeze noi locuri de munca in cadrul Agentiei pentru Prestatii Sociale.” In schimb, reprezentantii Agentiei de Prestatii Sociale Salaj au precizat ca nu emit pareri in ceea ce priveste noua atributie a agentiei pana la aprobarea proiectului in Parlament. In Salaj, in peste 30 de primarii s-au constatat nereguli in privinta dosarelor celor care beneficiaza de venitul minim garantat.
Reguli mai aspre pentru ajutorul social
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...