Parlamentul a convocat o sesiune legislativa extraordinara pentru a putea fi controlate averile demnitarilor si functionarilor publici.
Legea ANI a trecut luni de Camera Deputatilor, in ciuda deciziei deputatilor PSD de a parasi sedinta. 204 deputati au votat in favoarea legii, in timp ce doi au votat impotriva si doi s-au abtinut. Legea va merge la Senat, care este camera decizionala.
Social democratii au lipsit luni de la votul din plenul Camerei Deputatilor, desi in urma cu o saptamana parlamentarii PSD votasera in comisia juridica raportul privind legea ANI. Parlamentarii PSD spun ca guvernul ar fi trebuit sa vina cu o alta varianta care sa raspunda nemultumirilor formulate de judecatorii Curtii Constitutionale. Comisia juridica a reintrodus termenul de trei ani in care Agentia Nationala de Integritate poate face verificari, dar si prevederea legata de existenta unui singur formular al declaratiei de avere. Documentul va contine date legate de bijuterii, conturi bancare si locuinte, fara a fi specificata insa adresa imobilelor.
Legat de adoptarea acestei legi de catre Camera Deputatilor, parlamentarul Lucian Bode a tinut sa mentioneze ca „cei de la UNPR au gasit o gaselnita prin care cer un amendament ca sindicalistii sa fie scosi pe de lista celor controlati de Agentia Nationala de Integritate”. „Legea trebuie sa ramana asa cum a iesit de la Camera Deputatilor, nu cum incearca unii sa-si faca un capital de imagine pe baza unor acte normative importante”, a incheiat Bode.