In ultima perioada se constata faptul ca un numar mare de femele de reproductie din diferite specii fac obiectul comertului intracomunitar avand o cerere mare pe aceasta piata. Din pacate, aceste animale sunt cumparate la preturi mult sub nivelul celor practicate in U.E. Se cunoaste faptul ca odata ajunse in tara de destinatie pe baza documentelor insotitoare, se inscriu in baza lor de date, se continua operatiunile tehnice de apreciere, testare, control oficial al performantelor, care toate duc la valorificarea animalelor la un pret de peste cinci ori mai mare. Mentionam acest lucru pentru a determina crescatorii de animale sa valorifice aceste animale ca fiind de reproductie, nu de carne
Valoarea zootehnica si pretul unui animal de reproductie este data de modul cum acesta este sau nu inscris in baza de date, respectiv Registrul genealogic, unde se trec data nasterii, parintii, bunicii, performantele productive, iar pe baza acestora se esti-meaza valoarea de ameliorare si nivelul productiv al animalului. Datorita lipsei unei strategii nationale privind dezvoltarea sectorului zootehnic si a masurilor luate sunt sanse mari ca toate datele tehnice acumulate in ultimi cincizeci de ani sa se piarda din lipsa realizarii unei baze de date nationale. Mai nou, pe motivul lipsei resurselor financiare s-a intrerupt efectuarea controlului oficial al produtiei cu repercusiuni negative asupra progra-mului national de ameliorare, relu-area efectuarii lui presupunand costuri mult mai mari. Transfera-rea unor activitati tehnice catre asociatiile crescatorilor de animale s-a facut fara a transfera si baza materiala, ca suport al activitatilor preluate.
Asa cum stim cu totii au fost, sunt si vor fi fonduri pentru procurarea de animale de reproductie prin diferite programe si masuri, cu bani de la U.E. De unde procuram aceste animale? De la acele unitati care pot sa elibereze documete. Cu toate ca animalele noastre sunt la fel de valoroase din punct de vedere zootehnic, mai bine acomodate la conditiile de ingrijire, crestere, la preturi de trei patru ori mai mici, ele nu pot face obiectul tranzactiilor, tocmai datorita lipsei unei baze de date.
La nivel de statiuni de insamantari artificiale din judet, avem aceste date care nu pot fi insa valorificate, datorita, in primul rand, lipsei unui program pentru baza de date nationale.