Praznicul din 6 august este randuit pentru amintirea unei minuni a Mantuitorului Iisus Hristos-savarsita asupra persoanei Sale-schimbarea Sa la fata pe muntele Taborului. Pentru a intelege mai bine ceea ce s-a intamplat atunci, credem ca e mai potrivit sa prezentam textul complet in relatarea Evangheliilor sinoptice: „si dupa sase zile, Iisus a luat cu Sine pe Petru si pe Iacob si pe Ioan, fratele lui. si i-a dus intr-un munte inalt, deosebi.”(Matei 17,1) „ca sa se roage. si pe cand se ruga El” (Luca 9,28-29), „S-a schimbat la fata inaintea lor, si a stralucit fata Lui ca soarele”(Matei 17,2), iar vesmintele Lui s-au facut stralucitoare, albe foarte, ca zapada, cum nu poate inalbi asa pe pamant inalbitorul” (Marcu 9,2-3). „si iata vorbeau cu El doi barbati, care erau Moise si Ilie, care aratandu-se in slava, vorbeau de sfarsitul Lui, pe care avea sa-L implineasca in Ierusalim. Iar Petru si cei ce erau cu El, erau ingreuiati de somn; si desteptandu-se, au vazut slava Lui si pe cei doi barbati stand cu El.”(Luca 9, 30-32)” si raspunzand Petru, a zis lui Iisus: Invatatorule, bine este noua ca sa fim aici: si sa facem trei colibe: tie una si lui Moise una si lui Ilie una. Caci nu stia ce sa spuna, fiindca erau inspaimantati.^(Marcu 9,5-6) ” Vorbind El inca iata un nor luminos i-a umbrit pe ei.”(Matei 17,5)” si s-au spaimantat cand au intrat in nor „(Luca 9,34)” si iata glas din nor zicand: Acesta este Fiul Meu cel iubit, in care am binevoit, pe Acesta ascultati-L! si auzind ucenicii au cazut cu fata la pamant si s-au spaimantat foarte. Dar Iisus venind la ei si atingandu-I le zise: sculati-va si nu va temeti! Iar ei ridicandu-si ochii nu au mai vazut pe nimeni, decat numai pe Iisus singur. si pe cand se coborau ei din munte, Iisus le-a poruncit zicand: Nimanui sa nu spuneti ce ati vazut, pana cand Fiul Omului se va scula din morti. ” ( Matei 17,7-9)
Dupa citirea textului se impun cateva lamuriri:
1. S-a petrecut aceasta minune pentru a-i intari pe ucenici in credinta. Inainte cu sase zile Iisus le facuse ucenicilor o prevestire a patimilor Sale, iar ucenicii au inceput a se intrista foarte, deci pentru a-i mangaia si a-i intari in credinta pe ucenici. E drept ca in timpul Patimilor, chiar apostolul Petru, invins de slabiciunea omeneasca, s-a lepadat de Iisus, dar atunci nu puteau intelege multe lucruri, caci inca nu li se daduse Sfantul Duh. Dupa ce au primit Duhul Sfant, vor intelege si chiar Sfantul Petru va marturisi: „V-am adus la cunostinta puterea Domnului nostru Iisus Hristos si venirea Lui, nu luandu-ne dupa basme mestesugite, ci vazand slava Lui, cu ochii nostri. Caci El a primit de la Dumnezeu Tatal cinste si slava atunci cand, din inaltimea slavei, un glas ca acesta a venit catre El: Acesta este Fiul Meu cel iubit, intru care am binevoit. si acest glas noi l-am auzit, pogorandu-se din cer, pe cand eram cu Domnul in muntele cel sfant.” (II Petru 1,16-18)
2. Minunea s-a petrecut pe muntele Taborului pentru a se implini profetia din Psalmul 88 versetul 13: „Taborul si Ermonul intru numele Tau se vor bucura”.
3. Au fost prezenti: Moise, care reprezenta Legea si Ilie-reprezentantul proorocilor pentru ca Legea si proorocii L-au prevestit pe Hristos (Ioan 1,45), iar prezenta lor pe munte, confirma ca Iisus este Mesia-Hristos.
4. Iisus a luat cu Sine doar trei ucenici spre a fi martori, caci potrivit Legii, dovedirea unui adevar se va face prin gura a doi sau trei martori.
Mesajul Praznicului: cei trei apostoli au fost fericiti ca au vazut slava lui Dumnezeu „aratandu-li-se lor pe cat li se putea”, zice troparul praznicului, adica atat cat putea firea omeneasca sa cuprinda, dar pentru crestinii vrednici e harazita in vesnicie o bucurie si fericire si mai mare „Il vom vedea cum este”(I Ioan 3,2) fata catre fata” (I Corinteni 13,12), caci ” Cele ce ochiul n-a vazut si urechea n-a auzit si la inima omului nu s-au suit, pe acestea le-a gatit Dumnezeu celor ce-L iubesc pe El „(I Corinteni 2,9).