…Legumele au constituit hrana omului inca de la inceput
Izvoarele istorice, scrise sau nescrise, semnaleaza existenta unor specii de legume cultivate inca de acum 6.000 ani. Tot istoria nominalizeaza opt regiuni importante de provenienta a legumelor. Spre exemplu, tomatele, ardeiul si fasolea sunt originare din Mexic. Din regiunea Marii Mediterane s-au raspandit sfecla, telina, patrunjelul, varza, ceapa, mazarea, macrisul si usturoiul. Din China mijlocie provin castravetii, vinetele si ridichile, iar din Asia mijlocie s-au raspandit morcovul, spanacul, pepenele galben, ceapa si bobul. Vinetele si dovlecii au fost prima oara cultivati in India.
Spanacul de Noua Zeelanda vine din… Tasmania
Aceasta leguma are o valoare alimentara ridicata datorita frunzelor sale carnoase si suculente. Acestea au un continut chimic asemanator frunzelor de spanac, a caror valoare energetica este echivalenta cu 20 de calorii. Tetragonia expansa este originar din Tasmania si coasta de est a Australiei. Din aceasta regiune s-a raspandit si in alte zone ale globului, fara a fi insa cultivat atat de intens precum spanacul. In Romania, spanacul de Noua Zeelanda a inceput sa fie cultivat incepand cu anul 1962, dar nici in tara noastra nu a reusit sa inlocuiasca spanacul, fiind cultivat sporadic si pe suprafete mici de teren.
…Macrisul implineste un mileniu
Rumex acetosa este o planta ce provine din centrul si nordul Europei, unde inca mai poate fi intalnita in flora spontana. Macrisul, apreciat pentru frunzele sale acrisoare, a fost folosit in gastronomie inca de acum 1.000 de ani. Astazi este la fel de apreciat, motiv pentru care s-a raspandit in aproape toate colturile lumii.