Subventii pentru dobanzile la credite bancare
Ministerul Agriculturii si Dezvotarii Rurale propune o schema de ajutor de stat, prin care statul sa subventioneze pe fondul crizei, in perioada 1010-2012 45 la suta din rata dobanzii la creditele bancare contractate de producatorii agricoli, printr-un efort financiar estimat la 105 milioane lei. Subventia reprezinta diferenta dintre dobanda pietei stabilita prin contractele de credit si dobanda de referinta comunicata de Comisia Europeana. Sumele necesare vor fi alocate din bugetul Ministerului Agriculturii din anii 2011, 2012, 2013.

Producatorii de carne de pui autohtoni in dezavantaj
Eliminarea subventiilor de la inceputul anului, masurile de austeritate care nu incurajeaza consumul, lipsa unui sprijin consistent din partea autoritatilor si condiaiile economice dificile ii arunca pe producatorii romani de carne de pui intr-un razboi inegal cu cei straini, care au parte de toate aruurile. Pe langa sprijinul important din partea autoritatilor, a subventiilor de care se bucura strainii (subventii pe terenul arondat fermei, subventii pe bunastarea animalelor, subventii pe utilitati, TVA diferentiat pentru alimente etc) mai au si avantajul pietelor din care provin, mult mai puternice decat cea romaneasca.la toate acestease adauga nivelul de neacceptat al pietei negre, masurile de austeritate care franeaza consumul -singurul motor de crestere – si avem tabloul complet al industriei romanesti zugravit in culori deloc vesele.

Fraude din bani europeni
Seful statului s- a declarat ingrijorat de decizia Curtii Constitutionale privind Departamentul pentru Lupta Antifrauda (DLAF) mentionat in raportul Comisiei Europene, adaugand ca i se pare foarte grava punerea functionarii institutiei sub semnul intrebarii, in conditiile in care ^baietii veseli^ din industria carnii au cauzat fraude de 12,57 milioane euro din banii Uniunii Europene. El a mentionat ca Romania a avut prin programul SAPARD peste 211 proiecte care vizau industria carnii si productia de oua, iar Biroul European Anti-Frauda a constatat ca dintre acestea 62 sunt suspecte de fraudare – falas in facturi, selectii de oferte formale si manipularea procedurii de achizitii – si sunt ib evaluare. Basescu a precizat ca pentru 17 dintre proiecte s-au facut solicitare oficiala sa fie returnati banii catre Uniunea Europeana, fiind vorba de 12,75 milioane de euro.