iunie 14, 2025

95% dintre comune au ”mici probleme” cu inchiderea gropilor de gunoi

imagine-articol_11079

Romania risca penalitati de 200.000 de euro pe zi
O echipa mixta de control, formata din reprezentanti ai Comisariatului Salaj al Garzii Nationale de Mediu (GNM), ai Agentiei pentru Protectia Mediului si ai Consiliului Judetean, verifica, zilele acestea, modul in care primariile celor 57 de comune din judet s-au achitat de obligatia inchiderii si ecologizarii celor peste 150 de gropi de gunoi identificate in mediul rural. Potrivit informatiilor primite de la Ioan Porumb, comisarul sef al GNM Salaj, desi au fost verificate mare parte din aceste gropi, proces verbal de receptie a putut fi incheiat doar in cazul celor din comunele Bobota si Buciumi, restul avand, conform aceleasi surse, „mici probleme, cum ar fi faptul ca, dupa inchidere, oamenii au continuat sa-si arunce gunoaiele acolo, sau faptul ca iarba care ar fi trebuit sa acopere groapa nu era iesita”. Desi s-a aratat increzator ca primariile vor rezolva aceste… mici probleme in termenul stabilit, 16 iulie, comisarul sef a tinut sa atraga atentia ca o nerespectare a acestui termen reprezinta o incalcare a angajamentelor asumate de Romania in negocierile cu Uniunea Europeana si ar atrage penalitati in cuantum de aproximativ 200.000 de euro pe zi. Obligativitatea realizarii acestei masuri ne-a fost subliniata si de purtatorul de cuvant al APM, Dana Noje, care a precizat nerespectarea acestui angajament impune declansarea de catre Comisia Europeana a procedurii de infrigement (ce indica un act de incalcare a legislatiei comunitare).
Gunoaiele costa!
Dincolo de socotelile Romaniei cu Uniunea Europeana, masura inchiderii gropilor de gunoi are si implicatii sociale, rezultate din faptul ca primariile sunt obligate, in noile conditii, sa incheie contracte de prestari servicii cu firme autorizate de salubrizare. Iar aceste contracte costa, iar costul este suportat, in cea mai mare parte, de populatie. Potrivit lui Cornel Vlaicu, director AVE (firma ce are, deja, contracte cu peste 20 de comune, fiind in procedura de licitatie pentru alte noua), serviciile de salubrizare oferite de firma sa costa intre aproximativ unu si patru lei/gospodarie/luna, in functie de distanta dintre comuna respectiva si depozitul de la Criseni (administrat de AVE), dar si in functie de suma cu care subventioneaza consiliile locale aceasta activitate.
Deseurile din Simleu, duse la Zalau sau Jibou
Pe langa gropile din mediul rural, anul acesta se mai inchide, tot din 16 iulie, si depozitul de deseuri de la Simleu Silvaniei. Primarul Septimiu Turcas ne-a declarat ca nu s-a luat, inca, o decizie cu privire la vreo alternativa de depozitare a deseurilor din Simleu dupa aceasta data, insa a precizat ca variantele luat in calcul sunt Zalau (depozitul de la Criseni) si Jibou. Transportul deseurilor la unul dintre cele doua depozite implica un cost suplimentar pentru simleuani, cost care – conform lui Turcas – va fi suportat partial si de catre primarie.