Aproximativ 75.000 de bugetari este posibil sa isi piarda locurile de munca in acest an. Estimarea apartine consilierului personal al premierului Emil Boc, Andreea Paul Vass si apare intr-o analiza furnizata ziarului Gandul.
Analiza consilierului premierului Boc a pornit de la exemplul Poloniei, care cu populatie dubla fata de Romania are 1,8 milioane bugetari, in timp ce tara noastra are 1,4 milioane bugetari. Paul Vass spune ca „in mare”, numarul angajatilor la stat ar trebui redus „cu cat a fost in stare sa-l creasca guvernul liberal”.
Mai exact, liberalii au infiintat, in guvernarea lor, 134.000 posturi, dintre care au fost ocupate 113. 000. „In 2009 – februarie 2010 s-a redus doar o treime din aceasta ultima basica umflata artificial si irational. De la restul de circa 75.000 in jos pornesc estimarile. Dar aceasta reducere de personal ar trebui sa constituie efectul net al restructurarii aparatului de stat – adica diferenta intre nevoile suplimentare de disponibilizare, respectiv cele de angajare”, a declarat, pentru Gandul, Andreea Paul Vass.
„(Basescu – n.red.) are dreptate (cand a criticat Guvernul ca in statistici nu se vede o reducere semnificativa a personalului bugetar-n.red.). Numarul bugetarilor civili s-a redus cu doar 36.500 de persoane pana in februarie 2010, adica cu 3,5% fata de sfarsitul anului 2008. In februarie 2010, potrivit INS, in tara erau 1.005.800 de bugetari civili, adica cu doar 1.100 mai putin decat in 2009”, se arata in analiza.
Berceanu: „In Guvern nu s-a discutat nicio cifra”
Ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, a declarat, ieri, pentru Gandul ca in Guvern nu s-a discutat nici o cifra referitoare la numarul de concedieri din sistemul public. „Scopul Guvernului nu este sa dea oameni afara, ca tot ai nostri raman”, a spus Berceanu.
La randul sau, consilierul guvernatorului BNR, Lucian Croitoru, crede ca personalul bugetar ar trebui redus cu 100.000 de posturi, dar e nevoie de vointa politica. „Sunt si alte variante, una dintre ele concediul fara plata. Este greu sa dai acum 100.000 de oameni afara, din unele locuri chiar nu se poate”, a afirmat Croitoru la emisiunea „Dupa 20 de ani”, de la Pro TV.
De-a lungul ultimului an au fost vehiculate mai multe cifre privind numarul disponibilizatilor in sectorul public.
Ministrul Muncii, Mihail Seitan, a avansat la inceputul acestui an un numar de 80.000 de bugetari.
La scurt timp, colegul sau de la Finante, Sebastian Vladescu, a avansat 100.000 de bugetari, insa imediat a fost „urecheat” de primul ministru.
Saptamana trecuta, dupa ce presedintele Traian Basescu a avertizat Guvernul ca in statistici nu se reflecta o diminuare semnificativa a numarului de bugetari, ministrii s-au adunat in sedinta. In prima faza acestia nu au recunoscut in fata presei ca s-a vorbit despre concedieri. Ulterior au precizat ca s-a vorbit, dar despre cele de anul trecut. Daca Cseke Attila, ministrul Sanatatii, ministrul Dezvoltarii Regionale, Elena Udrea, si ministrul Agriculturii, Mihai Dumitru, au dat raspunsuri ambigue, in schimb Mihai Seitan a recunoscut ca ministrii au avut termen sa prezinte o situatie la zi cu cati angajati au fost disponibilizati la nivelul ministerelor si institutiilor de coordonare.
Salarii mai mari in sanatate si asistenta sociala?
In domenii vitale, precum sanatatea sau implementarea proiectelor europene se discuta despre noi angajari si „o politica de personal mai atractiva financiar”, se mai arata in analiza consilierului primului ministru. „Cum sa mai toleram diferente salariale medii de aproape doua ori mai mari in administratia publica si in aparare fata de personalul din sanatate si asistenta sociala?”, se intreaba retoric Paul Vass.
„Guvernul Boc a castigat partial un razboi surd, anost si nepopular. Avem remuneratie egala pentru munca egala in administratia publica. Au fost eliminate buna parte din sporuri si prime aiuritoare, pomeni electorale. In 2009 au fost inghetate posturile vacante, in 2010 – salariile publice si pensiile”, se mai spune in analiza.
Credite fiscale pentru fiecare angajat
Statul nu ii va „lasa de izbeliste” pe cei dati afara, Guvernul putand opta pentru cateva instrumente, precum subventii la angajare si pentru munca temporara – ca in Polonia, Cehia, Ungaria sau Bulgaria – sau acordarea de credite fiscale pentru fiecare nou angajat, ca in SUA, se arata in analiza. O alta categorie de masuri sunt cele de sprijinire a somerilor pentru a-si gasi un loc de munca.
Din cei peste 765.000 de someri raportati de ANOFM, 141.000 de persoane au fost bugetari care si-au pierdut locul de munca cu cel mult un an inainte. Ultimele restructurari provin din randul companiilor de stat, fosti angajati ai CFR sau ai CET-urilor si nu din randul functionarilor publici.