701 copii cu vârste între 3-6 ani și 71 de părinți din 7 comunități defavorizate din județul Sălaj sunt beneficiari ai programului ”Start în educație”, cel mai amplu proiect de educație timpurie din România. În timpul acțiunilor desfășurate, atât copiii cât și părinții lor s-au bucurat de suportul necesar pentru a facilita accesul la educație în rândul preșcolarilor.

Programul a inclus comunități din comunele Ip, Nușfalău, Românași, Bocșa, Bobota, Bălan și Sâg.

Copiii au primit câte un „Ghiozdănel cu viitor” – un pachet cu resurse educaționale potrivite nevoilor lor de dezvoltare: rechizite, carte și caiet de lucru, materiale educative STEAM (Știință, Tehnologie, Inginerie, Artă și Matematică), jocuri pentru dezvoltarea motricității și produse de igienă personală. “Ghiozdănel cu viitor” îi va ajuta pe copii să învețe, să-și exprime talentele și să înțeleagă lumea, pentru a fi mai bine pregătiți de intrarea la școală.

“Din zâmbetele și spusele copiilor, mi-am dat seama că acele ghiozdănele au fost pe placul lor. Părinții îmi povestesc cum rezolvă, alături de cei mici, exercițiile din caiete iar copii îmi spun cum se joacă acasă cu jucăriile primite. Produsele regăsite sunt cu adevărat utile. La fel de încântați precum copiii, au fost și părinții, mulți dintre ei exprimându-și dorința de a mai participa la astfel de actvități”, spune o educatoare din Bobota.

La rândul lor, părinții au participat la ”Școala părinților–ateliere de educație parentală”, unde au primit informații și îndrumări valoroase menite să le ofere suport și să îi invețe cum să își susțină copiii în această etapă de dezvoltare. Începând cu luna iulie 2023, părinții vor putea găsi mai multe sfaturi și idei de activităţi, privind utilizarea resurselor din “Ghiozdănel cu viitor” împreună cu copiii lor, pe canalul dedicat Youtube Start în Educație.

„După fiecare interacțiune pe care am avut-o cu părinții am simțit că mă întorc acasă cu ceva în plus. M-am ghidat mereu după ideea conform căreia <<relația interumană primează conținutul>> și am reușit astfel să ofer părinților un mediu cald și sigur, în care informația transmisă să fie ulterior îmbrățișată de toți. Am avut parte de discuții constructive dar și de multe zâmbete și lacrimi”, spune Ciani Larisa, formator la ”Școala Părinților”.

„Mi-a plăcut la <<Școala părinților>>. E bine să vezi ce probleme au și ceilalți părinți pentru că de multe ori am impresia că doar eu am probleme cu copilul. Îți dai seama că de fapt nu ești singurul. Informațiile au fost foarte utile și ușor de înțeles. Sper doar să se mai facă așa ședințe. E plăcut să mai ieșim din rutină și cu ocazia asta mai și învățăm câte ceva”, a mărturisit o mămică din Bocșa.

Start în educațieeste un program derulat de World Vision România și Fundaţia OMV Petrom, care vine în sprijinul a 60.000 copii cu vârste între 3-6 ani și 10.000 de părinți, selectați din 500 de comunități defavorizate din toată țara. Prin acțiunile implementate, ”Start în educație” are ca principal obiectiv să dezvolte la nivel național un parteneriat solid între profesori, specialiști, părinți, autorități cu scopul de a susține importanța strategică a educației timpurii privind dezvoltarea sănătoasă și armonioasă a copiilor. În această etapă de dezvoltare, în care se pun bazele pentru viitorul copiilor, un rol crucial îl au părinții, care în cadrul proiectului sunt sprijiniți să devină primii educatori ai copiilor lor, cei care dau startul experiențelor de învățare timpurie de acasă, urmând ca apoi la grădiniță să devină un partener educațional de nădejde.