Deputatii asa au decis marti, 24 septembrie 2019, in conditiile in care amenda maxima aplicabila acum este mult mai mica – 2.000 de lei. De asemenea, cei amendati vor fi obligati sa ia deseurile, sa curete si apoi sa le elimine legal.
Proiectul de lege in care sunt cuprinse masurile a trecut de Parlament si va merge, pentru promulgare, la presedintele Romaniei. Astfel, proiectul prevede majorarea amenzilor care se pot da persoanelor fizice care abandoneaza deseurile din constructii. Daca sanctiunile sunt acum intre 1.000 si 2.000 de lei, pe viitor vor fi intre 3.000 si 6.000 de lei.
Totodata, persoanele fizice amendate vor fi obligate sa ia deseurile, sa curete terenul pe care le-au aruncat si apoi sa le elimine legal. La fel vor fi obligate sa faca si firmele prinse ca abandoneaza deseuri.
Initiatorii proiectului de lege vor astfel sa combata practica generalizata de a arunca deseurile din modernizari, construiri si demolari fie in pubelele sau ghenele pentru deseuri municipale, fie pe drumuri sau pe terenurile abandonate.
Astfel, cei amendati scapa acum de orice obligatie de a elimina deseurile din constructii. Asta inseamna ca autoritatile locale sunt cele nevoite sa le ia, sa curete si apoi sa le elimine legal, pe banii publici. Iar uneori costurile autoritatilor sunt mai mari decat amenzile incasate pentru abandonarea gunoaielor la intamplare.
Deoarece amenzile pot fi platite rapid la jumatate din cuantumul minim, multi prefera sanctiunea, in loc sa-si bata capul sa gaseasca si sa plateasca o firma autorizata pentru colectarea si eliminarea lor.