Poşta Romană va concedia cel puţin 600 de angajaţi pană la sfarşitul lunii martie şi va reduce in continuare numărul oficiilor poştale, cu peste 135 unităţi, conform inţelegerii dintre Guvern şi Fondul Monetar Internaţional (FMI) după ultimele negocieri din acest an.
Reducerea numărului de oficii poştale va fi efectuată tot in perioada imediat următoare, pană la sfarşitul lunii aprilie, relevă scrisoarea de intenţie convenită de Guvern cu FMI.
In urma acestei reduceri, numărul total al oficiilor poştale va scădea de la 5.835 la sub 5.700 unităţi. Pe parcursul anului trecut, numărul oficiilor poştale a scăzut de la 7.100 la 5.835 unităţi.
Reprezentanţii salariaţilor de la Poşta Romană spun că decizia de disponibilizare a 600 de angajaţi nu ii face fericiţi, dar nici nu i-a luat prin surprindere, intrucat ştiau de acest lucru de anul trecut, iar cei care pleacă vor primi salarii compensatorii.
Guvernul şi FMI au convenit totodată ca termenul in care autorităţile trebuie să găsească un investitor strategic dispus să preia cel puţin 20 la sută din acţiuni la Poşta Romană, in urma unei majorări a capitalului social, să fie prelungit cu două luni, pană la sfarşitul lunii iunie.
Cu pierderi de 29 milioane euro in 2010, Compania Naţională Poşta Romană este controlată in prezent de Ministerul Comunicaţiilor, care deţine 75% din acţiuni, şi de Fondul Proprietatea, cu 25%.
Potrivit datelor ministerului de resort, reprezentanţi ai operatorilor naţionali poştali din Austria, Belgia, Germania, Italia, Marea Britanie şi Suedia şi-au manifestat interesul pentru intrarea in acţionariatul Poştei Romane. Poşta Romană are circa 35.000 de angajaţi.
Si de la CFR Călători vor fi concediaţi, din martie, peste 1.100 de oameni. Sindicatele au contestat in instanţă programul de disponibilizări, susţinand că decizia a fost luată fără ca reprezentanţii salariaţilor să fie consultaţi. Cei disponibilizati vor primi lunar, după concediere, timp de 6 luni, 670 de lei.