Săptămâna trecută, toate unitățile de învățământ au primit testele rapide non-invazive pe bază de salivă pentru testarea tuturor preșcolarilor și elevilor.
Școlile și grădinițele pentru care membrii consiliilor de administrație au decis ca testarea să se facă de către părinți, la domiciliu, au distribuit încă de vineri câte două teste părinților.
Primul test va fi făcut copiilor luni dimineața. Al doilea test va fi făcut joi, în a patra zi a săptămânii școlare. Conform procedurii, doar în cazul rezultatului pozitiv va fi anunțată unitatea de învățământ.
Conducerea fiecărei unități de învățământ va întocmi o evidență cu elevii și preșcolarii depistați pozitiv la SARS-CoV-2 pe care o va transmite Direcției de Sănătate Publică.
În cazul unui test pozitiv rapid non-invaziv pe bază de salivă, copiii vor fi retestați cu teste PCR pentru veridicitatea diagnosticului.
Scandal pe ”sterilitatea” testelor
Faptul că unitățile de învățământ au primit testele rapide neasamblate a stârnit valuri de reacții în spațiul public. S-a pus problema contaminării testelor în timpul asamblării și a transmiterii acestora prin atâtea mâini.
Multe școli din țară au ridicat obiecții deoarece au acțivități în plus, iar unii părinți se tem de rezultate false ale testelor, prin simplul fapt că testele ar putea fi contaminate în momentul în care sunt atinse componentele lor.
În toată această ecuație, inspectorii școlari și unitățile de învățământ nu pot face nimic în cazul în care un adult refuză să-și testeze copilul.
Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, declara zilele trecute pentru Digi24 că testul nu e steril și nu trebuie să fie steril, dar și că nu există riscul unei contaminări în urma manipulării atunci când se face împărțirea componentelor în punguțe de către școală.
„Mai ales dacă persoanele care au făcut punguțele s-au spălat pe mâini, posibilitatea unei contaminări este extrem de mică, nu există. Procedura nu este una medicală, nu trebuie acreditată de Agenția Medicamentului. Împachetarea e împachetare, iei componentele, le pui într-un singur loc și le dai, nu este o chestie pe care să o aprobe cineva”, a precizat Arafat.
Acesta a subliniat că folosirea testelor de salivă reprezintă ”doar o testare de screening, iar testul de salivă nu este definitiv. Dacă el arată un caz pozitiv sau dacă copilul este simptomatic și testul de salivă este negativ, urmează un test PCR obligatoriu, pentru a depista dacă într-adevăr copilul este negativ, fiind simptomatic. Dacă testul de salivă arată că este pozitiv, din nou rezultatul trebuie să fie confirmat cu un test PCR. Acești copii pot să fie scoși din comunitatea lor și lăsați acasă în izolare timp de 10-14 zile, până când devine negativ și nu mai este contagios. Școala devine mai sigură și își poate continua activitatea cu risc mai mic de închidere și în cazul unor clase, și a școlii întregi”.