Aproape jumatate dintre romani, circa 9,5 milioane, primesc, sub o forma sau alta, ajutor de stat. Sociologii si expertii avertizeaza ca sistemul de ajutoare sociale din Romania este ineficient si-i face pe oameni dependenti de mila statului.

In Romania exista 50 de tipuri de ajutoare sociale, pentru care se cheltuiesc anual 2,4 miliarde de euro. Cele mai numeroase astfel de plati sunt cele pentru incalzire, concedii de maternitate si alocatii pentru copii.

Practica a aratat ca cel mai simplu e sa fentezi statul la acordarea venitului minim garantat (VMG). Pentru a-l obtine este nevoie doar de o cerere la primarie. Potrivit legii, acest ajutor ar trebui acordat numai in urma unor anchete sociale. Valoarea venitului minim garantat, adica suma de bani pe care o primesc persoanele cu venituri considerate sub pragul de saracie, este stabilita anual prin hotarare de guvern. In 2009, aceasta a fost de aproximativ 100 de lei de persoana. Chiar daca sumele primite sunt mici, multe familii, mai ales cele din mediul rural, ajung sa traiasca din acest ajutor.

Pe langa acesti bani, exista drepturi asociate pentru persoanele care beneficiaza de VMG cum ar fi: compensarea 100% a facturii de incalzire pentru persoanele racordate la sistemul centralizat sau un ajutor pentru lemne si carbuni pentru cele care nu sunt, un bonus de 15% la valoarea alocatiei pentru cei care au copii si asigurare medicala de sanatate platita din bugetul public.

Asistentii sociali, insuficienti

Pentru a demonstra ca cineva a primit nemeritat aceste ajutoare, directiile de asistenta comunitara trebuie sa verifice in teren situatia. Personalul acestor structuri este insa redus si este imposibil sa faci anchete sociale pentru toti cei care vor ajutoare. La Timisoara, de exemplu, peste 6.000 de persoane au cerut ajutoare de incalzire pentru sezonul rece, dar controlul primariei a descoperit ca aproape 1.000 dintre acestia nu erau suficient de saraci pentru a le primi. Unii dintre ei „uitasera” sa-si declare autoturisme, venituri sau chiar proprietati imobiliare.

Florin Lazar, asistent universitar la Facultatea de Socio­logie si Asistenta Sociala a Universitatii Bucuresti, spune ca sistemul romanesc de asistenta sociala nu-si atinge tinta. „Asta face ca o persoana care ar trebui sa beneficieze de ajutoare sa nu le primeasca, iar altele, care nu indeplinesc in realitate conditiile, sa le primeasca. In mare parte, acest lucru este posibil fiindca anchetele sociale sunt „facute din birou”, uneori, si pentru ca mai mult de 70% din personalul asistentei sociale din comune este necalificat”, a explicat Lazar.

La randul sau, Catalin Ghinararu, secretar stiintific la Institutul National de Cercetare Stiintifica si Protectie Sociala, declara ca un alt tip de ajutor social, cel de incalzire, ar trebui sistat pentru ca incurajeaza risipa si impiedica modernizarea. „Producatorii si distribuitorii stiu ca vor primi aceste subventii si oamenii vor ramane conectati la un sistem ineficient”, a adaugat Ghinararu.