Premierul anunță demararea unui program de investiții pentru primării, în valoare de 50 de miliarde de lei. Proiectul de act normativ a fost discutat în ședința de Guvern de miercuri. Programul este un fel de PNDL 3, doar că se va numi „Anghel Saligny” .

Acesta se va derula în următorii 6 ani. Vor putea fi finanțate proiecte de drumuri de interes local și județean, lucrări de apă și canalizare sau aducțiune de gaze. În schimb, promite premierul Florin Cîțu, nu se vor arunca bani pe săli de sport în câmp, iar fondurile vor fi împărțite transparent, nu după culoarea politică a primarilor.

În baza acestui program, autoritățile locale care au nevoie de finanțare se pot putea împrumuta, la dobânzi mici, de la Trezoreria statului.

Contre în Coaliție: USR acuză PNL că vrea să mituiască primarii

Cristina Prună de la USR, partid aflat la guvernare alături de PNL și UDMR, vicepreședinte al Camerei Deputaților, a criticat programul, considerându-l “un concept pesedist de mituit primarii”.

“A început să se vorbească din nou de PNDL-uri și alte concepte pesediste de mituit primarii. Vreau să ne aducem cu toții aminte că nu există program din care să se fi furat mai mult ca din PNDL (Programul Național de Dezvoltare Locală). Ce reprezintă de fapt acest PNDL? Sume astronomice din taxele și impozitele noastre care mai devreme sau mai târziu se vor duce tot în toalete de 80.000 de euro în școli sau becuri de 2.000 de euro. Vă mai amintiți de faimoasele investigații jurnalistice în fața cărora ne-am crucit cu toții? E scandalos să nu fi învățat nimic din risipa de bani publici care s-a întâmplat sub ochii noștri neputincioși. Acum, în ședințele PNL se vorbește de 50 miliarde de lei (10 miliarde de euro!) pentru noi proiecte de <dezvoltare locală>. Avem PNDL de peste zece ani. I-am văzut efectele. Nu a scos niciun județ din sărăcie. Dimpotrivă, județele fruntașe la PNDL, precum Teleormanul, au rămas cele mai sărace. Investițiile locale trebuie să continue pe fonduri europene pentru că și așa am avut probleme de absorbție. Banii de la buget pentru proiectele locale trebuie să premieze performanța, adică să meargă ca și cofinanțare pentru proiecte europene. Doar așa putem avea un minim filtru pentru furturi și parandărături pentru firme de casă, cum s-a întâmplat de fiecare dată cu banii din PNDL. Să fie foarte clar! Reforma nu înseamnă să facem un alt PNDL, PNDL 3 sau alte nume pompoase care se pregătesc pentru a împacheta cu fundița roz acest nou program de cumpărat primari și alimentat clientela politică cu banii noștri, ai tuturor!”, a scris Cristina Prună pe rețelele de socializare.

“PNDL 1 – PSD, 17 de miliarde de lei – furt și risipă pentru a cumpăra primari. PNDL 2 – PSD, 30 de miliarde de lei – furt și risipă pentru a cumpăra primari. PNDL 3 – PNL, 50 de miliarde de lei – ce poate să fie?” a adăugat vicepreședintele Camerei Deputaților.

Replica premierului nu a întârziat să apară, la finalul ședinței de Guvern de miercuri.

“Nu este același program. Mi-ar fi plăcut ca cine comentează un program să-l citească înainte. Din acest program au fost scoase săli de sport și alte obiective care, din punctul meu de vedere, nu aduceau dezvoltare. Au rămas lucrurile de bază pe care ni le dorim pentru toți românii: canalizare, apă și asfaltare. Atât, nu altceva. Este un program care aduce România la zi. Cred că trebuie să terminăm cu această ipocrizie. Cred că suntem cu toţii de acord că nu putem să vorbim despre două Românii, este o singură Românie și toți românii trebuie să aibă acces la canalizare, apă curentă și condiții decente de viață”, a explicat prim-ministrul.

Florin Cîțu a ținut să sublinieze că programul de dezvoltare “Anghel Saligny” nu e continuatorul vreunui program din guvernarea PSD și că banii nu se vor acorda pentru a se putea pune bine cu primarii.

“Un criteriu foarte clar este acela că acolo unde nu avem canalizare şi apă este complicat să justifici că vrei să-ţi asfaltezi drumul, pentru că după aceea va însemna să spargi drumul din nou, să bagi canalizare şi apă rece. Este un criteriu foarte simplu. Criteriile nu sunt politice. Toată România are nevoie de dezvoltare. Nu există criterii politice aici. Vorbim de acest program pentru toată România, nu pentru o anumită Românie. Noi nu împărţim în două Românii. Sunt aceleaşi criterii pe care le folosesc pentru evaluarea tuturor miniştrilor şi a reformelor pe care le fac miniştrii şi mi-ar plăcea mai mult o discuţie despre ce facem cu reformele şi în guvern şi aşa mai departe. (…) nu este acelaşi program. V-am spus, de aici am scos toate acele proiecte pe care le vedem şi ne minunăm când vedem o sală de sport în câmp, undeva în România, sală de sport care ar putea să rivalizeze cu o sală polivalentă, într-un oraş. Acele proiecte nu vor fi acordate. Aici sunt chestii de bază simple: canalizare, apă, asfaltare. Nimic altceva”, a afirmat premierul Florin Cîțu.