Incepand de azi, 1 iulie, la nivelul municipiului sunt deschise, in perioada vacantei de vara, doua gradinite si o cresa. E vorba despre Cresa “Voinicel”, Gradinita “Voinicel” si Gradinita “Ion Creanga”.

La Cresa Voinicel, singura din Zalau, deocamdata, sunt disponibile 45 de locuri. In mod normal, cresa ofera 75-80 de locuri pentru copii, insa, in aceasta perioada, numarul a fost redus pentru a putea fi respectate regulile privind limitarea raspândirii infectiei cu coronavirus.

Conducerea administratiei locale spune ca a inspectat deja Gradinita si Cresa “Voinicel” pentru a verifica modul in care au fost pregatite aceste unitati de invatamant pentru desfasurarea actului educational in conditii de siguranta.

“Am vrut sa vad daca din punct de vedere al sigurantei copiilor unitatile sunt pregatite (…) sa poata primi copiii. Exista dezinfectanti, masti si manusi pentru personalul care va lucra cu acesti copii, asistenta medicala este asigurata in permanenta de catre personal medical calificat si am convingerea ca, din punct de vedere al sigurantei copiilor, sunt indeplinite toate conditiile. incurajez toate familiile tinere care au nevoie de serviciile oferite de cresa si de cele doua gradinite care vor functiona in perioada imediat urmatoare sa isi aduca copiii la aceste unitati. Sunt sigur ca vor beneficia de toate conditiile de care au nevoie in aceasta perioada, sub aspectul educatiei si a ceea ce inseamna siguranta pentru sanatatea lor”, spune primarul Ionel Ciunt.

O cresa noua se construieste in Cartierul Meses

Ordinul de incepere a lucrarilor pentru cea de-a doua cresa din municipiu a fost dat in octombrie 2019. Aceasta este situata in cartierul Meses, pe strada Alexandru Lapusneanu. Proiectul prevede o gradinita cu program prelungit si o cresa, in prima faza urmand sa fie construita cresa.

Obiectivul de investitii “Gradinita cu program prelungit si cresa din cartier Meses, strada Alexandru Lapusneanu din municipiul Zalau – Etapa I cresa” are o valoare totala de 4.914.953 lei, din care 1.671.831 lei provin din Fondul European de Dezvoltare Regionala, 255.691 lei reprezinta contributia bugetului national, iar aproximativ 2.987.430 reprezinta contributia locala.

Noua unitate de invatamant va putea gazdui 55 de copii din municipiu, impartiti pe patru grupe, din care trei grupe a câte 15 copii cu vârsta cuprinsa intre 2 si 3 ani (grupa mare) si o grupa de zece copii cu vârsta intre 1 si 2 ani (grupa mijlocie). In aceasta unitate vor fi create 28 de locuri de munca.

Termenul de executie a lucrarilor este de 12 luni, termen care se va implini anul acesta, in octombrie, urmat de o perioada dedicata dotarii unitatii.