Ministerul Agriculturii va organiza o licitatie prin care va atribui celor interesati, in calitate de gestionari, 44 de fonduri cinegetice, inclusiv fondul de vanatoare de la Balc, judetul Bihor, la care a renuntat in acest an omul de afaceri Ion Tiriac. Fondurile sunt situate in judetele Alba, Bistrita Nasaud, Bihor, Botosani, Cluj, Maramures, Arges, Dambovita, Prahova, Bacau, Neamt, Dolj, Gorj, Mehedinti, Valcea, Galati, Vaslui, Mures, Salaj, Constanta, Hunedoara si Suceava. Dintre acestea, trei au fost adjudecate direct in februarie 2009, dar nu au fost incheiate contractele de gestiune, potrivit Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR).
Cele 44 de suprafete variaza de la 5.515 metri patrati in cazul fondului Vizureni din Galati si 17.195 mp pentru fondul Ciobanasu din Bacau. Licitatiile vor porni de la tarife cuprinse intre 12 euro pentru o suprafata de 13.039 mp din Neamt si 3.819 euro pentru Balc. In cazul fondului din judetul Bihor, Ministerul Agriculturii a pastrat tariful la care Tiriac a primit dreptul de gestiune in 2005.
Omul de afaceri a renuntat la fondul de vanatoare de la Balc, dar a pastrat complexul cinegetic din localitate, dupa ce tariful de gestionare a fondului a crescut foarte mult, incepand cu data de 15 mai. Tiriac platea circa 80.000 de lei (circa 20.000 euro) pe an, insa legislatia in domeniu a fost modificata, astfel incat taxa ar fi depasit 300.000 de euro. Tariful ar fi fost calculat prin multiplicarea unei sume fixe (3.819 euro) cu numarul de pasi de licitatie la procedura din 2005 (81 de trepte de licitatie). Dupa decizia lui Tiriac, Ministerul Agriculturii a initiat procedurile de atribuire directa a fondului si a anuntat ca daca fondul cinegetic nu va fi incredintat direct se va organiza o licitatie.
Documentatia pentru participarea la licitatia publica pentru cele 44 de fonduri se poate depune pana la 3 iulie, inclusiv, la sediul MAPDR. Contractul de gestionare a fondurilor cinegetice va fi semnat pe 10 ani.
44 de fonduri de vanatoare vor fi scoase la licitatie
Articole
Comisia Europeană a aprobat bani pentru fermierii români afectați de secetă. Cine primește banii
Comisia Europeană a aprobat o schemă de ajutor de stat în valoare de două miliarde de lei (400 de milioane de euro) pentru despăgubirea fermierilor români afectați de secetă. Vor primi sprijin financiar din acești bani producătorii agricoli care au fost afectaţi în mod direct de seceta severă din perioada septembrie 2023 – august 2024. Sumele sunt pentru culturi de grâu, triticale, orz, ovăz, rapiţă, floarea soarelui şi porumb. Pentru a beneficia de ajutoare financiare, producătorii agricoli trebuie…
Mai mult...Aproape 6 mii de hectare de teren cadastrate gratuit, în comuna Ip
Un număr de 10.462 de imobile cu o suprafață totală de 5.865 de hectare din comuna Ip au fost măsurate și urmează să fie intabulate gratuit pentru cetățeni. Reprezentanții OCPI Sălaj au participat vineri, 11 octombrie, împreună cu reprezentanții primăriei comunei IP și ai prestatorului S.C. Topoexim Expert S.R.L. la ședința privind publicarea documentelor tehnice ale cadastrului, ca urmare a realizării lucrărilor de înregistrare sistematică la nivel de întreg UAT, în comuna Ip. Rezultatele lucrărilor de înregistrare…
Mai mult...