Postul Crăciunului durează şase săptămani şi a fost randuit de Biserică pentru a-i pregăti pe credincioşi pentru marea sărbătoare a Naşterii Mantuitorului.
Postul Naşterii Domnului sau a Crăciunului, care durează şase săptămani fără o zi, a inceput de ieri. Este randuit de Biserică pentru a-i pregăti pe credincioşi pentru marea sărbătoare a naşterii lui Isus Hristos. Primele menţiuni despre acest post provin din secolele IV-V, de la Fericitul Augustin şi episcopul Leon cel Mare al Romei. La inceput, creştinii nu posteau toţi in acelaşi fel şi acelaşi număr de zile. Unii posteau şapte zile, alţii şase săptă-mani. Sinodul local din Constantinopol din anul 1166 a uniformizat durata acestui post, hotărandu-se astfel ca toţi creştinii să postească 40 de zile, prima zi de post fiind 15 noiembrie. Prin lungimea şi durata lui, acest post aminteşte de postul de 40 de zile al lui Moise de pe Muntele Sinai, cand proorocul aştepta să primească cuvintele lui Dumnezeu scrise pe lespezile de piatră.
Dezlegări la peşte, ulei şi vin
Astfel, timp de 40 de zile, creştinii ortodocşi ar trebui să urmeze un regim alimentar strict. Asta inseamnă să nu mai mănance “de dulce”, adică produse de origine animală. Se renunţă astfel la carne, ouă şi lapte. In schimb, se dau dezlegări la peşte, ulei şi vin, dar numai in zilele de sambătă şi duminică, dar şi cu ocazia sărbătorilor, in special, pe 21 noiembrie, cand e sărbătorită Intrarea in biserică a Maicii Domnului. Postul Crăciunului este unul mai uşor decat cel al Paştelui şi se incheie in noaptea de Crăciun după Litaniei, iar ultima zi, 24 decembrie, numită Ajunul Crăciunului, este zi de post mai aspru decat celelalte zile. Nu se mănancă nimic pană la ora 15, cand se obişnuieşte să se mănance, in unele părţi, grau fiert, amestecat cu fructe şi miere, in amintirea postului lui Daniel şi al celor trei tineri din Babilon.
Tradiţia populară arată că in perioada de post femeile nu au voie să coasă, toarcă, să macine ori să pieptene. Se mai spune că in această perioadă nu e bine să dai cu imprumut lucruri din casă.
Produse de post la acelaşi preţ cu cele “de dulce”
Vanzătorii din magazinele alimentare s-au pregătit deja cu marfă de post. Este o “plajă” foarte mare de alimente care pot fi consumate in acest interval de timp. Legume, fructe, mezeluri, branzeturi şi chiar carne vegetală.Odată cu inceperea postului produsele din soia sunt la mare căutare. De asemenea, preparatele sub formă de crenvurşti, parizer, salam sau pate sunt cele mai căutate. Imitand foarte bine gustul de carne, preţul acestora nu este departe de cel preparatelor din carne. De asemenea, şi restaurantele şi fast-foodurile işi “imbogăţesc” meniul in această perioadă. Dacă la unele retaurante era deja afişat şi meniul de post,chiar din prima zi a postului şi al cărui preţ este in jur de 15 de lei, asemenea meniului “de dulce”, pe listele fast-foodurilor au apărut deja “hamburgerii de post”. Preţul unui astfel de hamburger este de aproximativ cinci lei.
Postul nu este indicat bolnavilor cronici şi copiilor
De asemenea, odată cu inceperea postului medicii atrag atenţia că adoptarea unei diete de post nu este indicată bolnavilor cronici şi copiilor. O alimentaţie săracă in proteine afectează sănătatea O astfel de dietă poate duce in scurt timp la apariţia stărilor de anemie şi a deficitului de vitamine din organism. Din acest motiv, se recomandă persoanelor care vor să ţină post să includă in alimentaţie produse cum ar fi nucile, alunele, migdalele, seminţele, care sunt bogate in proteine şi grăsimi de origine vegetală.
40 de zile de post pană la Crăciun
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...