Consiliul Județean Sălaj face un nou pas în demersul de restaurare a Castelului Beldy din Jibou. Instituția a depus, în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență, cererea de finanțare pentru proiectul de restaurare a ansamblului Castel Beldy din Jibou. Valoarea proiectului este de 34,65 milioane de lei.

Administrația județeană a trimis, încă din luna martie, la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, o solicitare privind includerea Castelului Beldy în cadrul Rutei castelelor, în vederea promovării și restaurării acestuia. Solicitarea a fost aprobată, astfel că pasul următor a fost obținerea acordului consilierilor județeni, în ședința din 30 iunie, pentru depunerea cererii de finanțare.

Odată acceptat și inclus în Ruta Castelelor, imobilul de la Jibou devine unul dintre cele 12 obiective turistice sau culturale din România ce vor fi restaurate și promovate cu fonduri europene, prin PNRR.

“Aflat în proprietatea Consiliului Județean Sălaj încă din 2009, Castelul Beldy este unul dintre cele mai importante monumente istorice din județ, o mărturie a trecutului nobiliar al Țării Silvaniei, o adevărată bijuterie arhitecturală pe care avem datoria de a o proteja și a o pune în lumină. Convinși fiind de importanța păstrării identității culturale și de potențialul turistic al județului, ne propunem să restaurăm și să consolidăm acest obiectiv de patrimoniu de valoare națională, precum și să îl redăm circuitului turistic, prin transformarea sa într-un centru cultural-educațional”, a declarat Dinu Iancu-Sălăjanu, președintele Consiliulu Județean Sălaj.

Cu o istorie de circa 120 de ani, Castelul Beldy este unul dintre puținele castele baroce din Transilvania, având o compartimentare ce amintește de conacele nobiliare din epoca modernă. În urma multiplelor expertize și studii, proiectantul a propus lucrări de intervenții de ansamblu atât la clădirile principale și la anexe – consolidarea fundației și asigurarea hidroizolației, restaurarea arhitecturală, a tâmplăriei, a vechilor obloane și a pardoselilor, reabilitarea grupurilor sanitare, accesibilizarea spațiului pentru persoanele cu dizabilități, cât și reamenajarea parcului.

Castelul are aproximativ 1.100 metri pătrați, hipodrom, teren de tenis, precum și un parc impresionant. A fost construit în anul 1903, pentru băiatul familiei Beldy, groful Béldy Kálmán, fiind cadou de nuntă pentru acesta când s-a căsătorit cu Pálma, fata grofului Wesselényi Béla, pe terenul dăruit tinerilor de acesta din urmă. Proprietarii au locuit aici până la naționalizarea din 1948. Ulterior, castelul a fost transformat în spital, apoi în azil de bătrâni, după care a avut destinația de centru de neuropsihiatrie.