Guvernarea PSD-ALDE a reusit performanta de a tine romanii in strada un an intreg
rn
Fara indoiala, anul 2017 a fost anul protestelor in Romania. A fost, de la Revolutie incoace, singurul an in care romanii au protestat aproape neintrerupt impotriva masurilor luate de guvernarea PSD. S-a iesit prima data in strada in ianuaruie, apoi protestele s-au tinut lant pana in ziua de azi.
rn
OUG 13 a dat tonul protestelor in ianuarie
rn
În noaptea de 31 ianuarie spre 1 februarie 2017 a fost publicata în Monitorul Oficial Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 13/2017, care ar fi modificat Codul penal si Codul de procedura penala. Aceasta spala de pacatele penale o multime de politicieni sau de apropiati ai acestora, dezincriminand o serie de infractiuni.
Abuzul in serviciu era dezincriminat daca prejudiciul cauzat era sub doua sute de mii de lei, iar pedeapsa pentru aceasta infractiune era redusa de la 2 la 7 ani pana la de la 6 luni la 3 ani sau amenda.
Aplicarea prevederii ar fi inchis dosarele penale cu acest obiect aflate in curs de solutionare, iar persoanele care erau condamnate definitiv pentru asemenea fapte ar fi trebuit puse in libertate.
Aceeasi OUG 13 dezincrimina total neglijenta in serviciu, indiferent cat de grave ar fi fost urmarile faptei, dar si conflictul de interese.
De asemenea, articolele privitoare la denunt urmau a fi modificate, astfel incat acesta sa fie valabil doar daca e facut in termen de 6 luni, altfel intervenind prescriptia.
Favoriozarea infractorului era mult indulcita, OUG 13 prevazand, intre altele, ca scapau de pedeapsa cei care favorizau faptuitorii prin emiterea, aprobarea sau adoptarea actelor normative.
Adoptata “noaptea, ca hotii”, dupa cum acuzau protestatarii, OUG 13 a scos romanii in strada, generand proteste cum nu ne-a mai fost dat sa vedem de la Revolutie incoace. S-a iesit in strada cu sutele de mii, in majoritatea oraselor tarii, zile la rand, inca din momentul in care au apariut in spatiul public intentiile guvernantilor. 18 ianuarie a fost prima zi in care romanii au iesit in strada.
La presiunea strazii, in 5 februarie, Guvernul Grindeanu, aflat de mai putin de doua luni in fruntea tarii, a fost nevoit sa emita OUG 14, care abroga OUG 13.
Protestele nu au incetat insa, oamenii cerand in strada demisia ministrului Justitiei de atunci, Florin Iordache, “parintele” OUG 13. S-a prostestat masiv pana la finele lunii februarie.
rn
Protestele reinvie in august, odata cu anuntul
guvernului PSD-ALDE ca modifica legile Justitiei
rn
Pe 23 august, noul ministru al Justitiei, Tudorel Toader, a anuntat într-o conferinta de presa un plan amplu de reformare a legilor Justitiei. Modificarile vizeaza în principal trei texte de lege: Legea privind statutul procurorilor si judecatorilor, Legea privind organizarea judiciara si cea privind Consiliul Superior al Magistraturii.
“n lini mari, modificarile avute in plan aduc atingere democratiei, principiului separarii puterilor in stat, independentei justitiei, dar, poate mai presus decat toate, leaga de maini magistratii si lasa infractorii sa isi faca de cap in voie.
Protestele au reinviat imediat dupa anuntul ministrului Toader. Sub sloganul “Nu vrem sa fim o natie de hoti”, pe 27 august zeci de mii de romani au iesit din nou in strada in marile orase din tara, dandu-se inca o data tonul manifestarilor de amploare. S-a protestat si in diaspora.
Intentiile guvernantilor au nemultumit, deopotriva, societatea civila, procurorii, judecatorii si politistii, cei din categoriile din urma atragand atentia, in repetate randuri, ca nu vor mai avea parghiile necesare pentru a combate infractionalitatea, intrand aici atat faptele de coruptie ale caror spalare se incearca, cat si cele de furt, talharie sau omor, pericolul si lipsa de siguranta vizand, astfel, o tara intreaga.
rn
Proteste de toamna impotriva reformei fiscale care aduce
nesiguranta atat pentru salariati, cat si pentru intreprinderi
rn
Protestele aflate in desfasurare duminica de duminica din august incoace, pe fondul modificarii legilor Justitiei, au capatat, din noiembrie, o alta tenta. A fost luna in care guvernantii au votat o alta Ordonanta de Urgenta, de aceasta data cea privind “revolutia fiscala”.
Actul normativ prevede, printre altele, transferul contributiilor sociale de la angajator la angajat, scaderea impozitului pe venit de la 16 la suta la 10 la suta, impunerea unei taxe de solidaritate pentru angajatori de 2,5 la suta si modificarea modului de stabilire a CAS si a CASS pentru persoanele fizice care realizeaza venituri din activitati independente. Toate acestea se vor aplica din prima zi a anului 2018.
Aceste prevederi au reusit sa aduca in aceeasi tabara, pentru prima data, opozitia, sindicatele, patronatele, societatea civila. Toate au protestat la unison, in strada, cerand ca aceste masuri sa nu fie puse in practica.
Practic, din noiembrie incoace, romanii protesteaza in strada atat impotriva modificarii legilor Justitiei, cat si impotriva modificarilor ce au fost aduse deja Codului Fiscal.
“Noi suntem statul paralel – Dragnea nu ai viza în el!”, “Toti pentru justitie!”, “Va jucati cu focul, curând mamaliga va exploda”, “Hotii la racoare, nu la guvernare”, “Parlament penal, mars la Tribunal”, “Dragnea nu uita, România nu-i a ta!”, “Dragnea si Tudorel, sunteti statul paralel” sunt doar cateva dintre lozincile manifestantilor.
rn
Craciunul a fost marcat de proteste anticoruptie
rn
Sub sloganul ”Sarbatori fara infractori!”, protestele au continuat chiar si de Craciun. “n seara de Ajun, cateva mii de romani au protestat in fata Guvernului. Manifestantii au cerut demisia presedintelui Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea, si pe cea a sefului Senatului, Calin Popescu Tariceanu.
Pana si colindele au fost adaptate situatiei din tara. “V-am votat sa guvernati, ati ales doar sa furati. Arma voastra e hotia. Ce-ati facut din Romania?” Asa a sunat colinda cu care au mers, in seara de Ajun, manifestantii la Guvern.