Anul 2009 va fi unul „aproape optim din punct de vedere meteorologic”, cu precipitatii foarte aproape de valorile medii multianulale, existand insa posibilitatea ca, in vara, in unele zone sa apara seceta. Directorul Agentiei Nationale de Meteorologie (ANM), Ion Sandu, a prezentat, luni, cu ocazia Zilei mondiale a meteorologiei o prognoza meteo „orientativa” pentru o perioada de sase luni.
Din punct de vedere al precipitatiilor, Sandu a exclus posibilitatea unor inundatii cu urmari semnificative. Potrivit acestuia, cantitatile de precipitatii care vor cadea se vor situa aproape de valorile medii multianuale, in unele cazuri fiind chiar mai mici decat acestea, fapt care ar putea genera seceta. In aprilie, meteorologii au prognozat o cantitate medie de precipitatii de 40-60 de litri pe metru patrat „in limite normale”. „Asta nu inseamna ca acolo, unde avem peste limita nu pot fi inundatii pe raurile mici, acestea nu pot fi prognozate cu atat de mult in avans”, a spus Sandu. Nici lunile mai si iunie nu vor aduce precipitatii in cantitati „iesite din comun”, a aratat Sandu, contrazicand unele informatii de presa conform carora, din cauza temperaturilor foarte scazute asteptate in mai, culturile de pomi ar putea fi distruse. „Nici vorba”, a spus directorul ANM.
In ceea ce priveste lunile iulie si august, directorul ANM a aratat ca acestea vor fi perioade cu precipitatii in cantitati mici, manifestandu-si speranta ca din acest punct de vedere, prognoza sa nu se indeplineasca. „Sper sa nu se realizeze prognoza aceasta. In iulie si august, temperaturile sunt usor sub norma si pe anumite suprafete, simularea noastra arata ca va fi seceta”, a spus Sandu. Acesta a atras atentia reprezentantilor Ministerului Agriculturii asupra importantei prognozei agrometeorologice, spunand ca aceasta trebuie sa ajunga saptamanal la Agentia Nationala de Imbunatatiri Funciare (ANIF).
„Am primit un telefon zilele trecute de la ANIFsi mi s-a cerut o harta. Nu asa se face. Dupa parearea mea, hartile agrometeorologice ar trebui sa ajunga saptamanal la ANIF, pentru ca cei de acolo sa stie ce au de facut”, a sustinut Sandu. El a tinut din nou sa arate ca prognoza pentru sase luni este una care nu se vrea exacta, afirmand ca nici cele mai mari institute de meteorologie din lume nu pot da prognoze in detaliu pentru mai mult de zece zile. In incheierea prezentarii sale, acesta a afirmat ca anul 2009 se asteapta sa fie unul „extrem de bun” pentru culturile de grau, insa nu la fel de bun pentru cele de porumb.
2009 va fi un an optim din punct de vedere meteorologic
Articole
Comisia Europeană a aprobat bani pentru fermierii români afectați de secetă. Cine primește banii
Comisia Europeană a aprobat o schemă de ajutor de stat în valoare de două miliarde de lei (400 de milioane de euro) pentru despăgubirea fermierilor români afectați de secetă. Vor primi sprijin financiar din acești bani producătorii agricoli care au fost afectaţi în mod direct de seceta severă din perioada septembrie 2023 – august 2024. Sumele sunt pentru culturi de grâu, triticale, orz, ovăz, rapiţă, floarea soarelui şi porumb. Pentru a beneficia de ajutoare financiare, producătorii agricoli trebuie…
Mai mult...Aproape 6 mii de hectare de teren cadastrate gratuit, în comuna Ip
Un număr de 10.462 de imobile cu o suprafață totală de 5.865 de hectare din comuna Ip au fost măsurate și urmează să fie intabulate gratuit pentru cetățeni. Reprezentanții OCPI Sălaj au participat vineri, 11 octombrie, împreună cu reprezentanții primăriei comunei IP și ai prestatorului S.C. Topoexim Expert S.R.L. la ședința privind publicarea documentelor tehnice ale cadastrului, ca urmare a realizării lucrărilor de înregistrare sistematică la nivel de întreg UAT, în comuna Ip. Rezultatele lucrărilor de înregistrare…
Mai mult...