Parteneriat pentru transparenta
Sub semnul crizei, anul 2009 a fost declarat, de catre Institutia Prefectului Salaj, „anul Economiei, Eficientei si Responsabilitatii”. Si, in cateva cuvinte, prefectul judetului, domnul Andrei Todea, a explicat, ieri, intr-o conferinta de presa, ca e nevoie de reducerea cheltuielilor bugetare, e nevoie de cresterea eficientei in actul administrativ, iar de responsabilitate e nevoie „cu carul”, in toata administratia. Si pentru ca in vremurile grele „trebuie sa ne unim si nu sa fim dezbinati”, Institutia Prefectului propune un parteneriat strategic pentru transparenta, care sa asigure o comunicare eficienta intre institutiile statului, administratie, societate civila si cetatean. Din grupul tinta ar urma sa faca parte institutiile publice, mediul de afaceri, societatea civila si mass-media si ideea parteneriatului se va discuta, in prima sedinta a Colegiului prefectural, cu reprezentantii tuturor institutiilor publice deconcentrate. Obiectivul acestui parteneriat este acela de a „eficientiza mijloacele de informare publica asupra subiectelor cheie din Salaj”.
De la criza gazului la retehnologizarea Uzinei Electrice
Prefectul judetului a dat asigurari ca, in Salaj, „nu vor fi probleme in alimentarea cu gaze naturale”. In judet sunt 28.399 consumatori de gaz, din care 28.079 casnici, 303 spitale si institutii si 17 consumatori industriali. Uzina Electrica poate functiona exclusiv pe gaz si consuma, lunar, 1.200-1.300 m.c. pentru consumatorii din Zalau bransati la sistemul centralizat. O eventuala trecere pe functionarea cu pacura ar insemna o cheltuiala de circa 15 miliarde lei vechi pentru inlocuirea a sase arzatoare (in cel putin doua saptamani).
Prefectul judetului s-a plans de comunicarea defectuoasa cu E.ON Gaz, careia i s-a cerut sa estimeze livrarile de gaz pe termen scurt. „Trebuie sa suni ministerul sau un prieten pentru a afla o informatie, pentru ca E.ON Gaz ne trimite la comunicatele oficiale”.
Problema gazului a readus in discutie nevoia de retehnologizare a UE Zalau, pentru a nu mai risca dependenta de un singur agent termic. Andrei Todea a promis ca foarte repede va organiza o intalnire cu toti cei in masura sa gaseasca o solutie rapida pentru Uzina Electrica.
Subprefectul Alexandru Vegh a declarat, la randul sau, ca „a crezut si crede in sistemul centralizat modern, iar aceasta criza a gazului va trebui sa duca la regandirea unui proiect de retehnologizare a Uzinei Electrice care sa asigure energia termica pentru municipiul Zalau”.
„S-au creat norme pentru profesori, nu pentru elevi”
Dintr-o situatie centralizata a persoanelor vizate de cumulul pensiei cu salariul rezulta ca in Salaj sunt 10-12 persoane care au pensie militara (din MAN sau MAI), 31 de persoane in sistemul sanitar si, in invatamant,. 130 de posturi ocupate de pensionari. Andrei Todea a declarat ca in sistemul sanitar din Salaj sunt 146 de posturi vacante pentru medici specialisti, iar medicii pensionari care mai lucreaza elimina riscul inchiderii sau al blocarii unor spitale.
Cat despre profesori, prefectul a afirmat ca nevoia de a apela la pensionari este cauzata si de faptul ca in Salaj „s-au creat norme pentru profesori si nu pentru elevi. Nu-i putem tine pe elevi opt ore pe zi la scoala pentru a avea norme didactice pentru cat mai multe cadre”.
Andrei Todea a spus ca in cazul medicilor si al profesorilor pensionari, plata se va face prin conventie civila sau pe ora.
2008 – anul Economiei, Eficientei si Responsabilitatii
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...