Compania de Apă incepe luni să trimită somaţii in tot Zalăul.
Ieri a expirat şi cel de-al doilea termen pentru incheierea contractelor de facturarea la comun a serviciilor de alimentare cu apă şi canalizare. Conducerea Sucursalei Zalău a Companiei de Apă Someş SA (CASSA) va incepe de luni trimiterea somaţiilor către blocurile care nu au incheiat incă noul contract privind facturarea apei la comun. Marcel Zaharia, directorul CASSA Zalău, ne-a declarat că pană ieri au incheiat noile contracte 490 de blocuri, iar şapte scări de bloc au solicitat contorizarea individuală. La peste 500 de blocuri (aproximativ 12.000 de apartamente, potrivit lui Zaharia), s-au trimis notificări privind obligaţia incheierii de noi contracte comune. Conducerea furnizorului de servicii spune că incepand de luni se vor trimite cate 20 de somaţii pe zi, la blocuri din toate zonele din oraş, nu pe cartiere, aşa cum s-a procedat la inceputul lunii februarie. Dacă in cinci zile lucrătoare nu se merge la contractare, CASSA debran-şează blocul de la apă.
Modalităţi inedite de a-i constrange pe răuplatnici
Marcel Zaharia ne-a spus că Compania işi va asuma in continuare responsabilitatea de a-i constrange pe răuplatnici să-şi achite consumul de apă. Cei care au facturi individuale restante la incheierea noului contract sunt acţionaţi in instanţă pentru recuperarea debitelor.
Pentru blocurile pentru care se emite o singură factură pe bloc, pe numele reprezentantului legal, Marcel Zaharia a găsit o metodă inedită de a-i lăsa fără apă pe locatarii răuplatnici, fără a afecta intreg blocul. „Se poate sista serviciul pentru răuplatnici, cu sprijinul vecinilor. Intrăm la vecinul dedesubt, secţionăm conducta pe coloana de distribuţie, şi o legăm din nou la vecinul deasupra apartamentului in care locuieşte răuplacticul”, ne-a declarat Zaharia. Asta presupune ca vecinii răuplatnicului să accepte ca angajaţii Companiei de Apă să le intre in locuinţă, să spargă peretele pentru a „dezgropa” conducta de apă care merge la vecinul ca să se poată tăia şi sigila. Apoi să stea cu peretele spart pană cand vecinul işi plăteşte datoria la apă, dacă nu vrea să i se mai spargă o dată cand se va face din nou racordarea răuplatnicului la apă. Cine va suporta costurile daunelor făcute vecinilor, nu se ştie.
Preţul contorizării individuale, la mica negociere
Cat priveşte contorizarea individuală, Marcel Zaharia spune că nu se acceptă această opţiune decat dacă se face pe tot blocul, cu suportarea cheltuielilor de către locatari. Şapte blocuri din Zalău au depus deja cerere pentru individualizarea consumului. Directorul CASSA spune că proiectul de modificare a reţelei din interiorul blocului trebuie avizat de furnizorul de servicii. Cat priveşte costurile investiţiei, Zaharia spune că nu le poate estima. „Piaţa va regla preţul unei astfel de investiţii. Dacă constructorii vor face lucrarea cu 300 de lei pe apartament, sau cu 800 de lei, depinde de negocierile dintre locatari şi constructor. Cert este că o familie normală işi plăteşte apa pe doi ani cu 800 de lei”, a conchis Marcel Zaharia.