Absolventii de la Spiru Haret, pusi sa-si dea din nou examenele
In loc ca partile implicate sa fi gasit deja solutii de iesire din impas, conflictul deschis dintre Ministerul Educatiei si Universitatea Spiru Haret (USH) ia tot mai mare amploare cu fiecare zi ce trece, spre disperarea sutelor de mii de studenti si absolventi vizati. Numai in Salaj, vorbim despre aproximativ 2.500 de absolventi, care au sustinut licenta de la infiintarea, in 2003, a Centrului Teritorial Zalau pentru Invatamant la Distanta a USH, plus alti aproximativ 4.000, inscrisi acum in diversi ani de studii.
Daca, la inceputul conflictului, ministerul s-a limitat la amenintari si acuzatii mai mult sau mai putin voalate, zilele acestea reprezentantii sai au anuntat ca este pregatit deja un proiect de ordonanta prin care “absolventii programelor de studii si de la formele de invatamant neautorizate vor putea sa-si valideze diploma intr-o perioada de cinci ani daca promoveaza un examen de validare si sustin si promoveaza examenul de licenta intr-o universitate cu programul de studii respectiv acreditat si evaluat cu calificativul grad ridicat de incredere”. Cu alte cuvinte, diplomele de licenta obtinute deja, desi au antetul Ministerului Educatiei, nu vor mai fi recunoscute, absolventii avand la dispozitie cinci ani pentru a-si valida, prin sustinerea celor doua examene, diplomele. Cei care, la sfarsitul acestei perioade de gratie, de cinci ani, nu vor parcurge examenul de validare, vor pierde – avertizeaza Ministerul Educatiei – orice drept, adica vor ajunge in situatia de a fi platit, ani de zile, taxele de scolarizare degeaba, fara sa li se recunoasca meritul de a fi facut o facultate, fie ea si la USH.
Locul de munca, in pericol
Implicatiile unei astfel de masuri sunt cat se poate de serioase, fiind vizat nu doar statutul absolventilor respectivi (de licentiati nerecunoscuti legal), ci mai ales locul lor de munca. In perioada de functionare a USH, promotii succesive de licentiati au participat, in baza diplomei primite, la diverse concursuri pe post ori au fost promovati pe functii tocmai datorita absolvirii unei forme superioare de invatamant. Ce se intampla, acum, cu acesti absolventi? Sunt eliberati de pe post, chiar daca au ajuns acolo promovand un concurs? Daca sunt mentinuti, in virtutea promovarii acelui concurs, este corect, avand in vedere ca participarea la concurs s-a facut, la acea vreme, in baza unei diplome nerecunoscute azi?
Ioan Abrudan, seful Inspecto-ratului Scolar al Judetului Salaj (institutie ce reprezinta cel mai mare angajator din judet), nu a putut sa precizeze cati dascali salajeni se afla in aceasta situatie, numarul lor s-ar parea ca este semnificativ, daca ne gandim ca numai anul acesta s-au prezentat la titularizare aproximativ 50 de absolventi de Spiru Haret.
Invatamantul nu este singurul domeniu plin de absolventi ai USH. Administratia publica abunda de functionari “marca” Spiru Haret, la fel si institutiile din subordinea Ministerului Administratiei si Internelor (Politia si restul). Majoritatea dintre ei, daca nu sunt incadrati ca si absolventi de studii superioare, primesc un spor suplimentar pentru licenta, de aproximativ 20%.