Vineri, 7 iunie Agentia Nationala a Zonei Montane, cu sprijinul Directiei pentru Agricultura Judetene Salaj a organizat o intalnire cu fermieri pentru prezentarea acesteia si a Legii muntelui.
rn
In Salaj a sosit caravana montana de informare si promovare a programelor de investitii pentru zona montana. Anul trecut Parlamentul Romaniei a adoptat legea muntelui, unde sunt prevazute diferite facilitati de care crescatori de ovine pot beneficia. La intalnirea de lucru care a fost organizata in sediul Directiei pentru Agricultura Salaj au participat prefectul judetului Florin Florian, presedintele Consiliului Judetean Tiberiu Marc, directorul adjunct APIA Vaida Bela, sef serviciu AFIR Urs Dorin si cei doi consilieri de la zona montana, Dumitru Sovea si Ungurean Danut. Desi anuntat, din partea MADR Tiberiu |tef consilierul personal al ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale nu a fost prezent.
"Programul de investitii pentru zona montana a fost dispus printr-un ordin al Ministrului Agriculturii prin care se incearca sa se promoveze investitiile prevazute in legea Muntelui" a spus directorul Valentin Duca, in cuvantul de introducere al intalnirii unde au fost prezenti peste 50 de persoane (primari si fermieri) interesate de acest program. Prefectul dupa ce a multumit pentru invitatie a spus:"Anul trecut in 2018 un pachet important de legii pe zona aceasta a fost promovat de catre guvernul Romaniei, acuma suntem in situatia in care aceste legii produc efecte si cred ca cel mai important lucru pentru noi, adica pentru voi fermieri sa stiti exact despre ce este vorba"
In cadrul intalnirii cei doi consileri, Dumitru Sovea si Ungurean Danut, au facut o prezentare a Agentia Nationale a Zonei Montane, cu ce se ocupa, noua reorganizare a vechi agentii, legea muntelui, noua delimitare a zonei montane cu localitatile intrate in zona montana in martie 2019, programele de investiti care se se vor efecuta in perioada urmatoare, informatii succinte despre produsul montan si cine poate sa beneficieze de certificare.
"Noile structuri ale Agentie sunt organizate pe 7 centre regionale la nivelul zonei montane si 32 de oficii dezvoltare montana. Judetul nostru este inclus intr-o structura cu centru regional la Campeni (Jud. Alba) alaturi de judetele Alba, Bihor, Cluj, Arad si are patru oficii la Abrud, Sasciori, Borod, Cluj. Pana acuma judetul Salaj avea doua unitatii administrative pe zona montana, in momentul de fata are 21, insa aceste 19 localitati nu beneficiau de subventii prin fonduri europene, care acum vor fi supuse unei comisii europene si vor intra la subventii cu exercitiul financiar 2021-2027. Noile localitati introduse in zona montana vor beneficia de un progam de investitii in valoare de un miliard de euro pe o perioada de 10 ani" a spus in cadrul intalnirii consilierul Dumitru Ciurea, fermierilor prezenti la intalnire.
Cele 19 localitati sunt Agrij, Almasu, Buciumi, Cizer, Creaca, Cristolt, Cuzaplac, Dragu, Fildul de Jos, Garbou, Hidea, Lozna, Plopis, Poiana Blenchii, Romanasi, Sag, Simisna, Treznea, Valcau, Zalha, Zalau.
Consilierul Ungurean Danut a vorbit despre programele de investitii, care sunt pentru infiintarea centrelor de colectare si prelucrare a laptelui, pentru centre de sacrificare a animalelor, pentru stane montane, pentru unitatii de procesare a fructelor (de padure, plantelor medicinale, ciuperci) si pentru centrele de colectare si spalare a lanii. "Benficiarii acestor investitii pot fi doar structurile private (persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale, intreprinderi familiale, grupuri de producatori, cooperative. Schema de finantare pleaca de la 40% din valoarea totala a proiectului o vor primi cei care vor sa faca una din aceste investitii. La cele 40% se mai aduga cumulativ inca doua zeci de procente daca investitia se desfasara in zona montana, inca 20 de procente daca cel care acceseaza este tanar pana in 40 de ani si inca 20% daca aceasta investitie este accesata de catre o cooperativa, insa nu trebuie sa depaseasca maximul de 90%, pentru ca nu exista 100% aceasta finantare" a spus Ungureanu. De asemnea el a mai spus ca se ofera bani pentru constructii, pentru dotarea acestora, pentru cumpararea de utilaje, inclusiv un procent pentru adaptarea proiectelor la realitatiile zonei". Pe site-ul Agentei Nationale Montane se pot gasi acele proiecte tip, iar cei interesati le pot descarca si studia, ele trebuind respectate.
Produsele obtinute in urma acestor investitii vor avea logo-ul agentie "produs montan" si vor necesita certificarea de catre agentie. Daca in alte judete avem produse cu acest logo, in judetul Salaj nu a fost pana acum nici un produs in registrat ca "produs montan".