18 tineri "s-au batut" pe aproape 500 de job-uri la bursa locurilor de munca organizata la Zalau de "Somaj"

18-tineri-s-au-batut-pe-aproape-500-de-job-uri-la-bursa-locurilor-de-munca-organizata-la-zalau-de-somaj0_57295

 

Bursa locurilor de munca pentru absolventi organizata vineri de Agentia Judeteana penru Ocuparea Fortei de munca Salaj la Casa Armatei din Zalau n-a facut decat sa ilustreze in cel mai concret mod dezastrul de pe piata muncii din judet.

rn

La acest targ de job-uri oferta de munca a fost facuta de 31 de angajatori, care au pus pe tarabe 471 de locuri de munca. S-au prezentat la bursa 94 de tineri, din care doar 18 si-au lasat CV-urile pentru o eventuala angajare.
Pe scurt, au fost de cinci ori mai multe locuri de munca oferite decat tineri interesati. Si nici 4 la suta din posturile oferite nu se vor ocupa ca urmare a bursei de vineri. Majoritatea somerilor prezenti au mers de fapt sa-si obtina adeverintele necesare pentru a primi in continuare ajutorul de somaj.
Este o necorelare totala intre cerere si oferta pe piata muncii din Salaj. fortei de munca. Angajatorii cauta personal pentru munca de jos, iar tinerii isi doresc sa devina studenti la Academia de Politie si la scolile de jandarmi.

Tinerii fug de meserie ca dracu de tamaie

rn

Am stat de vorba cu o parte din angajatori. I-am simtit disperati, pentru ca nu reusesc sa isi asigure necesarul de personal. Majoritatea angajatorilor prezenti la bursa cautau muncitori calificati in productie. Avea posturi de operatori masini cu comanda numerica, tehnicieni, bucatari, barmani, ospatari, strungari, frezori, sudori, tamplari, electricieni, lacatus mecanic, confectioneri, tapiteri. Au fost si zeci de posturi disponibile pentru muncitori necalificati. O firma cauta patru ucenici pe care sa-i formeze ca electricieni. Au fost si 14 locuri de munca pentru care se cereau studii superioare.
Fabricantul de canapele Bellinea, de exemplu, este unul din marii angajatori din Zalau care cauta permanent forta de munca. S-a prezentat la bursa locurilor de munca cu 40 de posturi de muncitori necalificati care sa lucreze in tapiterie, 15 posturi de confectioneri si 5 de tamplari. Reprezentantii companiei ne-au declarat ca tinerii viseaza sa se faca studenti si ca 30 la suta dintre cei pe care-i angajeaza renunta timpuriu la job pentru ca nu se adapteaza la regimul de munca din productie.
"Pe an ce trece sunt din ce in ce mai putini oameni care doresc sa se angajeze. Tinerii nu inteleg ca majoritatea firmelor nu cauta muncitori cu studii superioare. Le e greu sa se adapteze la munca organizata din fabrica, sa respecte regulile. Tineretul de azi este altfel. Nici nu anunta ca nu mai vin la serviciu. Noi nu lucram pe schimburi. Se lucreaza 8 ore pe zi. Nu lucram niciodata in weekend-uri. Am vorbit cu directorul Liceului "Voievodul Gelu" pentru a infiinta o clasa de croitorie, insa directorul liceului ne-a spus ca elevii nu opteaza pentru o astfel de meserie".
O alta firma de confectii din Jibou a scos spre ocupare 15 posturi in domeniul confectiilor de mobilier tapitat. Cauta doar persoane calificate sau cu experienta de munca in domenii conexe, dar recunoaste ca nu gaseste meseriasi in domeniu.

rn

Banii se castiga usor daca esti bugetar,
iar munca este rentabila in strainatate

rn

Tinerii participanti la bursa locurilor de munca au fost atrasi in mai mare masura de standurile Michelin si Bizar Telecom.
Iar o tanara recunoaste fara rezerve ca a venit la bursa doar pentru a nu-si pierde ajutorul de somaj. Spune ca, daca ar fi sa lucreze, si-ar dori un job care sa-i permita sa se pregateasca pentru examenul de admitere la Academia de Politie.
Un tanar absolvent al Colegiului Tehnic Alesandru Papiu Ilarian, specializarea electromecanic, a fost interesat de un loc de munca temporar la Michelin. Ne-a spus ca, de fapt, vrea sa-si incerce anul viitor norocul la scoala de subofiteri de jandarmi. Admite ca l-ar multumi sa lucreze la Michelin, pe un salariu de 2.000 de lei, pentru inceput. Ne dezvalui si ca scoala nu i-a fost de nici un folos, pentru ca nu a facut practica. "”n practica reparam scaune. Cand am fost la Michelin nu ne-au lasat sa punem mana pe nimic", explica tanarul.
Mama tanarului, in varsta de 41 de ani, ne-a spus ca va merge si ea la interviu la Michelin. Nu are loc de munca, dar lucreaza cateva luni pe an ca sezonier, in angricultura, in Spania. "”mi convine sa lucrez afara. “n trei saptamani am castigat 1.600 de euro, dar am lucrat 10-12 ore pe zi, inclusiv sambata si duminica. As vrea sa ma angajez si la Zalau pentru a fi aproape de copii. Dar pe copil nu l-as lasa sa lucreze in strainatate. Nu se descurca. El e invatat cu binele. Noi suntem invatati sa lucram din greu", ne-a spus femeia.

rn

Firmele din mediul privat au nevoie de productivitate ca sa supravietuiasca

rn

In fiecare luna, AJOFM anunta peste 200 de locuri de munca vacante in Salaj. Alte peste 300 de locuri de munca sunt anuntate pe site-urile de mica publicitate. Mediul privat are insa nevoie de productivitate pentru a supravietui. Angajatorii se plang ca oamenii fug de munca, iar cei care ar munci refuza job-ul pentru ca este prea greu pentru banii care se ofera. Angajatorii sunt dispusi sa plateasca bine doar acei angajati care renunta la viata personala si fac mariaj cu job-ul, ori pe langa fisa postului mai acopera si alte sarcini. Pe sleau, daca angajezi un contabil care iti cere un salariu decent, accepti sa-l remunerezi conform pretentiilor doar dupa ce ii mai pui in carca si niste marketing si asistenta juridica. Banii se fac greu in mediul privat. 

rn

La sfârsitul lunii septembrie 2017 rata somajului la nivelul judetului Salaj a fost de 5,38 la suta, in usoara crestere fata de luna anterioara. “n septembrie 2016, rata somajului in Salaj era de 5,35 la suta. În evidentele AJOFM Salaj sunt inregistrate 5.572 persoane aflate în cautarea unui loc de munca, din care 2.151 sunt femei. Doar 1.376 sunt someri indemnizati. Diferenta de 4.196 persoane nu au venituri.