11 comune din judet, insumand peste 17.000 de locuitori, nu au medici de familie. Potrivit datelor primite de la purtatorul de cuvant al Directiei de Sanatate Publica (DSP) Salaj, Mihai Cheseli, este vorba despre comunele Fildu de Jos, Cosei, Treznea, Carastelec, Somes Odorhei, Simisna, Poiana Blenchii, Lozna, Zalha, Benesat si Mirsid.
Desi reprezentantul DSP a precizat ca locuitorii acestor comune sunt, totusi, arondati medicilor din comunele invecinate, situatia este departe de a fi una normala, dat fiind faptul ca problemele de sanatate sunt, de cele mai multe ori, urgente, si nu pot astepta vizita bilunara a medicului din comuna vecina. Cine este de vina pentru aceasta situatie? Pe de-o parte, o vina o poarta primariile, care nu reusesc, se pare, sa le ofere medicilor conditiile (spatiu, utilitati, acces) dorite de acestia. Pe de alta parte, se constata si o reticenta a medicilor de familie fata de cabinetele din mediul rural, reticenta datorata in special numarului mai mic de pacienti de aici, stiut fiind faptul ca decontarile pe care medicii de familie le primesc lunar de la Casa de Asigurari de Sanatate sunt direct proportionale cu numarul de pacienti inscrisi pe lista.
Asa stau lucrurile, spre exemplu, la Benesat, unde, potrivit unui functionar din primarie, doctorita care a asigurat, o vreme, asistenta medicala primara in comuna a plecat din cauza numarului prea mic de pacienti, sub 700, mai ales ca – spune functionarul – mai multi medici de familie din Cehu si-au „recrutat” pacienti din comuna, diminuand si mai mult lista. La Cosei, pe de alta parte, lipsa medicului este pusa pe seama faptului ca spatiul dispensarului nu corespunde standardelor igienico-sanitare. Dupa cum ne-a declarat o localnica, „doua doctorite de la Zalau vin de doua ori pe luna aici, dar de obicei populatia merge la Zalau”.
Un medic la peste 2.000 de pacienti
Conform datelor primite de la DSP, in Salaj isi desfasoara activitatea 113 medici de familie, ceea ce, raportat la populatia judetului, inseamna ca fiecarui medic ii revin, in medie, peste 2.000 de pacienti. La medicii de familie se adauga cei 181 de medici din spitale, mai putini – conform solicitarilor unitatilor respective – cu 96 decat ar fi necesar.