Sălajul figurează pe lista județelor din România unde PIB-ul pe cap de locuitor a avut o dinamică mai rapidă decât media înregistrată la nivel național.
În ultimii 20 de ani, din 42 de județe, doar 15 au avut o dinamică mai rapidă a PIB per capita decât media națională. Celelalte 27 au avut o viteză de dezvoltare mai redusă, atară un studiu realizat de hotnews.ro.
Cea mai bogată este, de departe, capitala. Bucureștiul are 263% din media Uniunii Europene la paritatea puterii de cumpărare, adică este de peste 2,5 ori mai bogat decât media.
Cel mai sărac județ al României este Vaslui. Raportul dintre București și Vaslui este de aproape șase la unu, adică PIB-ul pe cap de locuitor este de șase ori mai mare în București decât în Vaslui.
Studiul ia în calcul PIB/capita în PPS (paritatea puterii de cumpărare), acesta fiind un indice care permite armonizarea costului unui produs exprimat în două monede diferite, permiţând comparaţia nivelului de trai între două ţări.
Raportat la acest indicator, Sălajul figurează, la nivelul anului 2019, cu un PIB/capita în PPS de 80% din media națională, în timp ce în anul 2000 procentul era de 71%.
Potrivit celor mai recente date disponibile la Institutul Național de Statistică, ordinea în care regiunile contribuie României contribuie la PIB este: București, zona de Nord-Vest, Muntenia, Centrul țării, Moldova, Regiunea Sud-Est, Banat și Oltenia. Capitala genera, în 2019, peste un sfert din PIB-ul României. Banatul contribuia cu 9,5%, Oltenia cu 7,7%, Moldova cu 10,3% iar regiunea Sud-Est cu 9,4%. ,
În anul 2000, ordinea era diferită. Capitala era urmată de Muntenia, Centrul țării, Moldova, Regiunea Sud-est, zona de Nord-Vest, Banatul și Oltenia. Se observă, potrivit studiului hotnews.ro, că Nord-Vestul României a cedat al doilea loc Munteniei, regiunea Centru a coborât pe locul al patrulea de pe 3 iar Moldova a coborât de pe locul 4 pe locul 6.