Secția de Psihiatrie pentru bolnavii acuți și cronici a Spitalului Județean de Urgență Zalău urmează a fi relocată. Actuala clădire din cartierul Porolissum, de lângă Spitalul de Infecțioase, este într-o stare avansată de degradare, astfel că mutarea este absolut necesară.
Locația găsită se situează pe strada Gheorghe Doja, chiar la sensul giratoriu, lângă Hanul Drumeților, într-un imobil care a găzduit, la un moment dat, un restaurant.
Subiectul relocării Secției de Psihiatrie a fost abordat, în cadrul ședinței Consiliului Județean de vineri, 27 ianuarie, de medicul Anca Irimiea, consilier județean din partea PSD. În opinia sa, locația aleasă nu este tocmai potrivită.
“Sper că este pentru o perioadă de timp scurtă. Știu că actuala clădire trebuie reabililitată, poate chiar reconstruită și da, sunt de acord cu asta, atâta timp cât nu va pune în periocol familia mea. Până acum, acei bolnavi aveau o curte împrejmuită, bine delimitată, și anumite condiții. Ambulanțele vor veni și intrarea se va face direct din stradă, de pe Gheorghe Doja, curte nu există, imobilul nu este împrejmuit. Deci mie, ca vecin, nu îmi rămâne decât să îmi ridic un gard mai înalt”, a afirmat consilierul, cu mențiunea că locuiește în imediata apropiere a imobilului care urmează să găzduiasacă Secția de Psihiatrie.
Președintele Consiliullui Județean a explicat că, în această situație, DSP Sălaj este instituția abilitată să avizeze sau nu funcționarea Psihiatriei în locația respectivă.
“De acest aspect se ocupă Direcția de Sănătate Publică. Nici Consiliul Județean, nici Spitalul Județean nu au de reglementat acest aspect. Noi avem de reabilitat și de efectuat activitatea medicală corespunzătoare. Cei de la DSP sunt în măsură să spună dacă sunt sau nu întrunite condițiile “, a punctat Dinu Iancu-Sălăjanu.
Cu detalii suplimentare a venit managerul Spitalului Județean de Urgență Zalău. Rodica Albert spune că relocarea era absolut necesară, iar alte spații nu s-au găsit.
“Secția de Psihiatrie nu s-a mutat încă, este în curs de amenajare acest spațiu. Am fost obligați să facem o relocare într-un spațiu pe care noi nu l-am deținut. Prin urmare, încă de anul trecut, din mai, am început și am încercat să căutăm spații. Nu s-au găsit. În privința condițiilor pe care trebuie să le îndeplinească o secție de Psihiatrie, vreau să vă spun că avem din partea DSP aviz favorabil pentru a o reloca acolo. Am avut și varianta de a renunța și de a închide, provizoriu, până se termină construcția, această secție. Aș vrea să vă spun că, din păcate, la nivelul Sălajului nu mai există o astfel de specialitate în alte spitale ale județului. Deci suntem obligați, oarecum, să asigurăm acest serviciu foarte important. Referitor la faptul că vă simțiți în pericol, vreau să știți că în acea secție serviciile sunt acordate de asistenți medicali, infirmieri, brancardieri și medici. Condițiile de siguranță trebuie să existe și pentru ei”, a spus managerul Spitalului Județean.
Cu privire la durata acestei mutări, nu se știe deocamdată un termen. Contractul de închiriere a fost semnat pe un an de zile. “A fost o licitație deschisă, nu am mers și am vizitat locația și am spus că vrem contract cu acea persoană juridică. Am organizat o licitație, din păcate am avut o singură ofertă. Să găsești un spațiu pentru o astfel de secție este greu. Există o curte, noi nu ne vom muta acolo până când nu o să fie împrejmuită, este una dintre condițiile pe care noi le-am pus în caietul de sarcini”, a explicat Rodica Albert.
Investiția e pe lista de așteptare la CNI…
Proiectul privind reabilitarea Secției de Psihiatrie este pe lista scurtă a Companiei Naționale de Investiții. Cu toate acestea, șansele să primim banii necesari pentru realizarea acesteia sunt minime. O spune chiar șeful administrației județene.
“Noi, Consiliul Județean, am aprobat indicatorii tehnico-economici la proiectul privind modernizarea Secției de Psihiatrie. Tot la nivelul Consiliului Județean, avem un proiect matur, adică avem un câștigător al executării acestei lucrări. Proiectul este inclus pe lista sinteză a Companiei Naționale de Investiții, dar vedem foarte clar cum se mișcă lucrările prin CNI. Primarii sunt duși cu zăhărelul, ca să nu zic cu vorba, de la o zi la alta, nu există fonduri care să ne permită să sperăm că putem începe. Noi puteam începe de anul trecut lucrările. Important este că ne-am gândit cum am putea să realizăm acest lucru și avem un orizont de timp, zic eu, până în această vară, când Guvernul României va avea un credit de la BEI (Banca Europeană de Investiții, n.red.), din care să ni se aloce și nouă sumele necesare să începem lucrările la Secția de Psihiatrie. Avem un constructor serios, sperăm să putem termina cât mai repede lucrările acolo și să fim, astfel, în siguranță cu toții. Serviciile medicale, în primul rând, vor avea un alt nivel prin reabilitarea secției”, a explicat Dinu Iancu-Sălăjanu.
Potrivit președintelui Consiliului Județean, investiția estimată inițial la aproape 37 de milioane de lei va trece acum de 40 de milioane de lei, ținând cont de scumpirile din ultimul an.
“Prin CNI, din păcate, nu se alocă asemenea sume. Nu vreau să intru în discuții politice pentru că nu își au rostul. Vinovații noștri sunt vinovații tuturor, din păcate. Asta este România, aici trăim și trebuie să facem față tuturor provocărilor, să găsim soluții și să mergem înainte”, a concluzionat șeful administrației județene.
Consilierii au aprobat, în martie 2022, indicatorii tehnico-economici în vederea finanțării prin Compania Națională de Investiții a proiectului de reabilitare, modernizare, extindere și dotare a Secției de
psihiatrie a Spitalului Județean de Urgență Zalău, la o valoare totală de 36.795.979 lei.
După reabilitare, Psihiatria, cu o suprafață construită de peste 4.800 mp, ar urma să aibă o capacitate de 72 de locuri, din care: adulți cronici – 18, adulți acuți – 40, psihiatrie pediatrică – 14.
Mutarea trebuie să fi temporară până la reabilitarea actualei clădiri care este bine amplasată !
Putine locuri la cati dementi umbla pe strada ,se iau masuri cand e orea tarziu,pt ca familia bolnavilor isi asuma raspunderea,e o lege anapoda….se comporta bine o vreme si razand iti sau in cap…si nu raspund penal ca vezi Doamne sunt bolnavi,sunt ex destule ca au fost atacati,medici ,infirmieri,din familie s au oricine de pe strada,multi se scot dilai sa nu raspunda de nici o fapta penala,, ,,tara educata,,