Victimele violentei in familie vor putea fi reprezentate in instanta gratuit de catre un avocat. Mai mult, va avea si Salajul intr-un an sau doi un centru destinat persoanelor abuzate in care acestea se vor putea adaposti.
Ziua de 25 noiembrie este Ziua Internationala de lupta pentru eliminarea violentei impotriva femeilor. Cu aceasta ocazie a fost lansata Campania Nationala de Combatere a Violentei asupra Femeii, campanie care se va desfasura pe parcursul a 16 zile, pana in data de 10 decembrie a.c. La sediul Directiei de Munca si Protectie Sociala Salaj a avut loc o intalnire a Grupului de Lucru Consultativ in domeniu, constituit la nivelul judetului. A fost invitata si Lisa Orsini din partea Fundatiei „Speranta pentru Romania”, care se implica in aceasta campanie. Orsini spune ca trebuie sparta tacerea, ca cei abuzati trebuie sa aiba curajul de a-si reclama agresorii. Potrivit Luminitei Nemes, directorul executiv al DMPS Salaj, in aceasta perioada se vor desfasura actiuni comune cu celelalte institutii din care fac parte membrii Grupului de Lucru Consultativ. Au mai fost cooptati in grup Crucea Rosie si Episcopia Salajului si se urmareste crearea unui adapost pentru victimele violentei in familie avand in vedere ca in Salaj nu exista, insa deocamdata demersurile sunt la nivel de discutii pentru realizarea unui proiect prin care sa se obtina anul viitor fondurile necesare unui centru. De asemenea, se va incheia un contract cu un avocat pentru reprezentarea victimelor in instanta in mod gratuit.
Activitatile din cadrul campaniei au inceput de ieri, cand a avut loc o intalnire a Directiei de Asistenta Sociala Comunitara (DASC) Zalau cu copiii de la Gradinita „Dumbrava Minunata”, pe tema „Violenta poate fi si altceva decat frica, durere, umilinta”, fiind incheiat un parteneriat cu gradinita. Reprezentantii Inspectoratului Judetean de Jandarmi Salaj se vor intalni cu elevii Scolii din Varsolt azi, tot pe linia prevenirii violentei in familie. In 4 decembrie DASC Zalau va desfasura la Centrul Social de Urgenta Zalau activitati de informare a tinerilor dezinstitutionalizati, intalnire care va avea tema „Nu vreau sa fiu o victima a violentei”. Tot in aceasta perioada se vor desfasura actiuni in Zalau, Jibou, Cehu Silvaniei, Simleu Silvanei, Dragu si Balan pentru constientizarea acestui fenomen de catre populatie. In acestea va fi implicat si Inspectoratul Scolar pentru informarea elevilor deoarece si ei sunt de foarte multe ori victime ale violentei.
In acest an la Inspectoratul de Politie Judetean Salaj au fost primite 286 de apeluri prin care au fost sesizate violente, 120 dintre ele din mediul urban si 166 din rural. In 2008 au fost aplanate de catre politisti 198 de stari conflictuale.
Nu au fost decese in acest an
In primele noua luni din acest an au fost inregistrate 77 de cazuri de violenta in familie la nivelul judetului nostru, cazuri in care victimele au cerut ajutor si au fost consiliate. Spre deosebire de anul trecut, in acest an nu au fost si cazuri de deces. 63 dintre victime sunt femei. In ceea ce priveste varsta, noua sunt minore iar cele mai multe (33) au intre 25 si 45 de ani. Din totalul lor, 36 sunt din mediul urban, 35 nu au nici o ocupatie iar 22 sunt pensionare.
16 zile de activism impotriva violentei asupra femeii
Articole
Tragedie la Jibou. Un tânăr antreprenor a decedat într-un cumplit accident
Duminică noaptea, în jurul orei 23.00, Inspectoratul de Poliție Județean Sălaj a fost sesizat prin apel 112 cu privire la faptul că, pe centura orașului Jibou, a avut loc un accident rutier în care a fost implicat un singur autoturism. Polițiștii s-au deplasat la fața locului, iar din primele verificări efectuate au constatat că, un bărbat de 40 de ani, din Jibou, în timp ce conducea un autoturism pe centura orașului Jibou, în împrejurări ce urmează a…
Mai mult...