Joi, 25 august, se prefigurează o ședință tensionată de Consiliu Local la Zalău, din cauza unui proiect de hotărâre inițiat de municipalitate, care prevede mutarea provizorie a chiriașilor din blocul C3, pe perioada reabilitării imobilului, în internatul de la Liceul Tehnologic “Voievodul Gelu”.

Atât directorul unității de învățământ, cât și Consiliul de Administrație al școlii se poziționează împotriva unei asfel de măsuri, pe motiv că siguranța elevilor ar fi pusă în pericol. De altfel, au și solicitat ca proiectul de hotărâre să fie retras de pe ordinea de zi a ședinței. Rămâne de văzut care va fi poziția conducerii primăriei, dar și cum vor vota consilierii locali zălăuani în această problemă.

“Sunt hotărâtă să-mi îndeplinesc obiectivul principal, propus ca dascăl și ca director, să îmi știu elevii și colegii în siguranță, fizică și emoțională, în școală. Iar celor din Primăria Zalău, care îmi sugerau voalat că neacceptând <soluția> lor, nu vom primi bani pentru lucrări de întreținere și reabilitare a școlii, le reamintesc că atât colegii mei cât și parte dintre elevi (liceu seral și postliceal) și părinții elevilor din Zalău plătesc taxele locale fără să șantajeze pe nimeni”, spune directorul unității de învățământ, Rodica Costache.

O poziție similară are și consilierul local USR, Gabriea Olar, membru în Consiliul de Administrație al Liceului Tehnologic “Voievodul Gelu”.

“Instalația electrică a clădirii este într-o stare deloc bună, deși doamna director a făcut solicitări pentru remedierea acestei situatii. Ca sa înțelegeți, nu poți să încarci telefonul că pică siguranțele. (…) Acești oameni au problemele lor, merg și vin. Cum asigurăm securitatea copiilor din școală? Cum controlăm cine intră și cine iese? Sau le spunem să nu își aducă în vizită pe nimeni? Cum garantează directorul securitatea copiilor din școală în aceste condiții? Școlile au niște bunuri materiale. Dacă dispar, cine este vinovat?Probabil vor face câte o petrecere, vor asculta muzică, etc. E dreptul lor. Dar elevii au nevoie de liniște, să poată învăța! În proiect se spune că sunt condiții optime de locuit. Nu este adevărat! Îi mutăm într-un loc în care instalația electrică nu face față consumului de energie, instalația de apă nu a fost verificată, etajul patru al clădirii nu poate fi locuit pentru că este insalubru (deși s-au făcut numeroase solicitări pentru reparații)! Durata de relocare ar fi de 16 luni. Adică un an și jumătate de școală”, spune Gabriela Olar.

Directorul liceului a confirmat, pentru Graiul Sălajului, că toate problemele semnalate de membrul Consiliului de Administrație sunt conforme cu realitatea. Rodica Costache a insistat însă pe aspectul care ține de siguranța copiilor. În opinia sa, o astfel de măsură va pune un mare semn de întrebare cu privire la securitatea elevilor și a copiilor cazați în internat.

Potrivit directorului unității de învățământ, corpul B al internatului, cel unde ar urma să fie cazați locuitorii din C3, are balcoane comune cu corpul A, unde sunt cazați elevi.

În plus, a ținut să sublinieze faptul că acest corp B este nefolosit în prezent nu din lipsă de copii, și pentru a se face economie la întreținere.

Concret, afirmă Rodica Costache, iarna trecută unitatea de învățământ a primit recomandarea de a face cât mai multă economie la facturile de întreținere, în contextul majorărilor care au aruncat prețurile în aer. Astfel, pentru a se face economie, băieții, cazați în corpul B, au fost mutați în același internat cu fetele, în corpul A, măsura urmând a fi aplicată până la finalul sezonului rece, când se oprește furnizarea căldurii.

Blocul C3 trebuie renovat, iar chiriașii nu pot fi lăsați de izbeliște

Blocul C3 (fostul cămin ACI), situat pe strada Dumbrava, se află într-o stare avansată de degradare, motiv pentru care acesta urmează să fie reabilitat, în baza unui contract de finanțate încheiat între Primăria Zalău și Ministerul Dezvoltării. Administrația locală este nevoită să găsească o soluție și pentru cazarea chiriașilor nevoiți să părăsească, temporar, imobilul.

În prezent, în imobil locuiesc 95 persoane, în 33 de apartamente. Acestea trebuie să elibereze cât mai curând spațiile, pentru ca amplasamentul să poată fi predat constructorului, în vederea demarării lucrărilor. Majoritatea locatarilor sunt fără sursă de venit sau cu venituri mici, la limita subzistenţei, chiria plătită pentru locuinţele sociale fiind una modică, subvenționată de primărie, astfel că nu au resurse pentru a putea închiria o locuinţă de pe piaţa liberă.

Primăria spune că a luat în calcul inclusiv posibilitatea ca lucrările să se desfăşoare fără eliberarea locuinţelor, dar imobilul va fi recompartimentat. Se vor schimba toate instalaţiile, dezafectând instalaţiile existente, lucrări ce se vor efectua pe o durată de cel puţin 16 luni, fiind imposibil ca lucrările să se desfăşoare în condiţiile în care blocul este locuit.

S-au analizat toate imobilele aflate în proprietatea Municipiului Zalău, ce ar putea fi reamenajate în acest scop, explică administrația locală, iar o soluție identificată a fost mutarea unora dintre chiriașii din C3 în corpul B al internatului de la Liceul Tehnologic “Voievodul Gelu” Zalău, “mai ales că acest spațiu nu este utilizat de către elevi”, a argumentat municipalitatea.

Aproximativ 42 de locatari din C3 ar urma să se mute în corpul B al internatului de la Liceul Tehnologic “Voievodul Gelu”, dacă proiectul de hotărâre care prevede acest lucru va trece, joi, de votul consilierilor locali.