Unul dintre principalii actori ai industriei sălăjene și naționale – Michelin Zalău – a sărbătorit sâmbătă, 25 iunie, alături de oficialitățile locale și județene, de conducerea companiei, de angajați și familiile acestora, două decenii de activitate în România.

Momentul aniversar a reprezentat o bună ocazie pentru organizatori să prezinte istoria locală a companiei, oferta de produse, dar și proiectele în care Michelin este partener al comunităților locale.

Au răspuns invitației conducerii Michelin prefectul Sălajului, Dari Toma, președintele Consiliului Județean, Dinu Iancu-Sălăjanu, primarul municipiului Zalău, Ionel Ciunt, administratorul județului, Paul Maghiu.

Oficialii au mulțumit companiei pentru beneficiile pe care le aduc comunității prin investițiile realizate la cele două fabrici din Zalău unde se produc anvelope și cord, pentru miile de locuri de muncă, dar și pentru implicarea în proiectele educaționale și sociale atât de necesare pentru viitor.

“Prezenţa Michelin la Zalău în ultimii 20 de ani a însemnat milioane de anvelope ce au ieşit pe poarta fabricii către întreaga lume, o fabrică de corduri metalice construită de la zero, devenită unitate strategică a grupului şi, nu în ultimul rând, o prezenţă activă în viața comunității locale”, a precizat prefectul Dari Toma, în alocuţiunea susţinută în deschiderea evenimentului.

Prefectul a mulţumit companiei pentru implicarea în dezvoltarea învăţământului tehnic şi dual din Zalău, dar şi pentru organizarea unor evenimente de educaţie rutieră pentru tineri şi publicul larg, aşa cum este tradiţionala manifestare “Zilele Siguranţei Rutiere”.

“Prin toate acestea, Michelin a dovedit că este un adevărat ‘cetăţean de onoare’ al Zalăului și al Sălajului. Ca reprezentant al Guvernului în teritoriu, ţin să subliniez colaborarea foarte bună cu conducerea companiei ce reprezintă un adevărat pilon de rezistenţă al economiei judeţului şi să asigur Michelin România de susţinerea mea necondiţionată, ca şi până în prezent”, a adăugat Dari Toma.

Președintele Consiliului Județean Sălaj, Dinu Iancu-Sălăjanu, a înmânat directorului Platformei Industriale Zalău, Andrzej Reise, o diplomă aniversară, în semn de recunoștință și apreciere pentru ceea ce a însemnat, înseamnă și va însemna compania Michelin în dezvoltarea economică și socială a comunităților din Zalău și Sălaj, se arată în comunicatul administrației județene.

“Mă bucură colaborarea bună pe care Consiliul Județean Sălaj o are cu compania Michelin, una bazată pe încredere, respect și pe dorința de a construi împreună pentru comunitatea din care facem parte. La aniversarea a două decenii de prezență locală, adresez felicitări conducerii și tuturor salariaților pentru întreaga activitate desfășurată, pentru tot ceea ce au întreprins pentru a ajunge la performanțele de astăzi. La mulți ani!”, a transmis Dinu Iancu-Sălăjanu.

Grupul Michelin și-a început activitatea în România în august 2001, prin achiziționarea uzinelor de anvelope de la Zalău și de la Florești. De atunci, Michelin a produs milioane de anvelope, a construit o uzină de la zero la Zalău și a devenit o parte activă în viața comunităților unde își desfășoară activitatea. La Zalău, investitorul a modernizat uzina veche, a construit de la zero fabrica de cord metalic, a creat peste 2.300 de locuri de muncă, are contracte cu zeci de firme locale care prestează servicii pentru producător, a produs zeci de milioane de anvelope și sute de mii de tone de cord metalic de-a lungul celor 20 de ani de investiții la Zalău.

Michelin are în România peste 4.400 de angajați, 3 fabrici, 2 la Zalău și una la Florești, o rețea comercială şi un centru de servicii partajate. Începând cu anul 2018, Bucureștiul a devenit centru de coordonare a regiunii Europa Centrală care include 20 țări precum Albania, Bosnia Herțegovina, Bulgaria, Cipru, Croația, Grecia, Macedonia, Muntenegru, Polonia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Turcia sau Ungaria.

Sub deviza ”Respect față de clienți. Respect față de oameni. Respect față de acționari. Respect față de mediu. Respect față de fapte”. grupul s-a implicat în numeroase proiecte socio-educaționale. Cel mai important dintre ele, cu bătaie lungă, este parteneriatul cu Primăria Zalău, Consiliul Județean Sălaj, Inspectoratul Școlar Județean Sălaj și Liceul Tehnologic ”Mihai Viteazul”, inițiat în anul 2018.

Este un proiect de sprijin pentru o formare tehnică și profesională în județul Sălaj, bazat pe expertiza tehnică internațională mobilizată de către Ambasada Franței în România și Institutul Francez din România – București, în cadrul unui Acord de cooperare multilateral (21 de parteneri) fiind reprezentate instituții publice locale și centrale, mediul de afaceri local și unități școlare în vederea realizării unor acțiuni pentru dezvoltarea formărilor profesionale tehnice inițiale și continue în sectorul industrial în unitățile școlare din județul Sălaj participante în rețeaua pilot în cadrul proiectului amintit. Scopul proiectului este acela de a răspunde mai bine nevoilor de forță de muncă a rețelei de companii din județul Sălaj, într-o abordare globală care să includă toți partenerii interesați de dezvoltarea teritoriului județului Sălaj.

Lansat oficial în luna mai 2018, în prezența doamnei Ambasador a Franței în România, Michèle Ramis, și alături de reprezentați ai companiei Michelin, ai Consiliului Județean Sălaj, ai liceului “Mihai Viteazul” și ai Inspectoratului Școlar Județean Sălaj, proiectul oferă tinerilor din Sălaj acces la învățământ profesional în sistem dual, susținut de Fundația Corporativă Michelin. A fost modernizat laboratorul de la Liceul ”Mihai Viteazul” unde s-au creat clase care pregătesc specialiștii de care investitorul francez are nevoie – mecanic echipamente hidraulice și pneumatice, iar în 2019 s-a introdus și calificarea profesională electromecanic utilaje și instalații industriale. Modelul de la Zalău a fost extins la Câmpina, unde copiii învață meseria de electrician.

Pe lângă faptul că echipamentele și dotările laboratoarelor sunt oferite de investitor, elevii fac și practică în fabricile companiei, iar după absolvire sunt angajați.