Angajații din agricultură și industria alimentară vor avea un salariu minim brut de 3.000 lei, conform noilor reglementări legale.

Actul normativ publicat deja în Monitorul Oficial prevede că, până la sfarșitul anului 2022, pentru sectorul agricol și în industria alimentară, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată va fi de minimum 3.000 lei lunar, fără a include indemnizațiile, sporurile și alte adaosuri, pentru un program normal de lucru, în medie, de 167 ore pe lună, reprezentând circa 17,92 lei/oră.

De asemenea, în perioada 1 ianuarie 2023-31 decembrie 2028, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată va fi de minimum 3.000 lei lunar, fără a include indemnizațiile, sporurile și alte adaosuri, pentru un program normal de lucru.

Beneficiarii acestei prevederi sunt salariații angajatorilor care activează în următoarele domenii: Cultivarea plantelor nepermanente; Cultivarea plantelor din culturi permanente; Cultivarea plantelor pentru înmulțire; Creșterea animalelor; Activități în ferme mixte (cultura vegetală combinată cu creșterea animalelor); Activități auxiliare agriculturii și activități după recoltare; Industria alimentară.

Legea prevede acordarea de facilități fiscale angajatorilor din sectoarele menționate, cu condiția ca cel puțin 80% din cifra de afaceri totală să fie realizată din activitățile menționate mai sus.

De asemenea, salariații acestora vor beneficia de scutiri de taxe la salarii, aplicate la veniturile lunare între 3.000 și 30.000 lei brut, respectiv impozit pe venit, contribuție de sănătate, reducerea contribuției la pensii.

Deși beneficiază de scutiri de taxe, salariații ramân în continuare asigurați în sistemele de asigurări sociale și pot primi drepturile acordate din sistemul asigurărilor pentru accidente de muncă și boli profesionale, sistemul asigurărilor pentru șomaj, inclusiv de concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate.