15 – 25 octombrie 1944 – Armata romana a eliberat Salajul istoric in 11 zile

Armata romana s-a aflat ieri, 25 Octombrie, in ceas de sarbatoare. În urma cu 72 de ani, pe 25 octombrie 1944, trupele romanesti eliberau ultimele teritorii de sub ocupatie barbara. Ultimul teritoriu eliberat a fost orasul Carei, care la acea vreme facea parte din judetul Salaj. Toate teritoriile eliberate de trupele românesti din Ardealul de Nord fusesera rapite României prin Dictatul de la Viena din 30 august 1940.
Dupa zdrobirea contraofensivei inamice de la 5 septembrie 1944 si respingerea înapoi peste Mures, ofensiva hotarâtoare a trupelor române si sovietice a fost reluata la data de 9 octombrie. În cea de-a doua parte a acestei operatiuni, denumita Operatiunea Debretin, în perioada 14 – 25 octombrie 1944, marile unitati ale armatei române au executat urmarirea operativa a adversarului prin Poarta Somesului.
Pierzând orice speranta de a se mentine pe Somesul Mic, comandamentul inamic a ordonat retragerea spre bariera Mesesului (Poarta Mesesana). Pentru a nu da posibilitatea inamicului sa-si organizeze apararea pe noi aliniamente, comandantul Armatei a-4-a române a hotarât sa treaca cu toate fortele la urmarirea acestuia pâna la izgonirea lui de pe teritoriul românesc. Luptele pentru eliberarea Salajului istoric, care în perioada interbelica era judet de granita, având în componenta si plasile Carei si Valea lui Mihai, au durat 11 zile (15 – 25 octombrie 1944). Pentru aceasta a fost nevoie de sacrificiul suprem a 601 soldati români, înmormântati pe teritoriul judetului nostru, din care 165 înca neidentificati.
În luptele crâncene pentru eliberarea Tihaului, Regimentul 2 Dorobanti a pierdut 15 oameni, 32 au fost raniti si 3 disparuti.
În raza localitatii Chilioara s-au dat lupte grele. În ziua de 18 octombrie 1944, la Chilioara au cazut eroic 20 de militari români din cadrul Regimentului 34 Infanterie, ei fiind înmormântati în cimitirul din localitate. Batalia de la ferma de lânga Archid este numita foarte sugestiv „cuptorul de foc de la Chilioara – Archid”. stop_coloana
În ziua de 25 octombrie 1944, Grupul 18 Cercetare din Divizia 18, condus de catre capitanul Dumitru Cristorian, care participase la luptele pentru eliberarea Salajului, depasea bornele de hotar ale tarii. Despre acest moment emotionant, capitanul Cristorian nota în caietul sau de front urmatoarele: „Când am depasit vechea frontiera dintre România si Ungaria, ofiterii, subofiterii si soldatii Grupului 18 cercetare au sarutat pamântul scump al patriei, dupa care ne-am avântat în urmarirea adversarului pe teritoriul Ungariei”. Aceste cuvinte reprezinta chintesenta a ceea ce a însemnat si înseamna pentru ostasul român patriotismul adevarat, care nu poate fi diluat de catre nici un regim politic trecator.
Drapelul a fost înaltat la Zalau la 17 octombrie
Zalaul a fost eliberat la data de 17 octombrie, la ora 12.00. Capitanul Grupului 18 Cercetare din Divizia a 18-a Infanterie, Dumitru Cristian, a intrat pe data de 16 octombrie în Hida. În dimineata zilei de 17 octombrie a eliberat satele Vîrsolt si Recea, îndreptându-se cu armata spre Zalau. La ora 12.00, Grupul 18 Cercetare a intrat în Zalau, armatele naziste retragându-se din oras. În piata centrala (lânga Cladirea Transilvania), mii de oameni asteptau cu entuziasm armata româna. Capitanul a scos de sub sa un drapel pe care i l-a înmânat soldatului Simion Florea, care l-a ridicat pe catarg. Dupa acest moment, trupele au parasit Zalaul, îndreptându-se spre Badacin si Bobota.