Guvernul României a adoptat Ordonanța nr. 12/2022 care modifică și completează o serie de acte normative din domeniul transporturilor rutiere, urmărind transpunerea prevederilor Directivei UE nr.2020/1057 referitoare la detașările transnaționale în transportul rutier.
Ordonanța modifică, printre altele, Legea nr. 16/2017 privind detaşarea salariaţilor în cadrul prestării de servicii transnaţionale. Un element de noutate este conceptul de transport bilateral (de mărfuri /de persoane).
Actul normativ prevede că firmelor de transport nu le revin obligațiile specifice privind detașarea, pentru că șoferii nu sunt considerați salariați detașați pe teritoriul României respectiv, de pe teritoriul României, în înțelesul Legii 16/2017, atunci când efectuează transport bilateral și operațiuni suplimentare de încărcare / descărcare efectuate în contextul operațiunilor de transport bilateral, respectiv tranzit (călătorie fără încărcare sau descărcare) cu maxim două activități suplimentare de încărcare și/sau descărcare în statele pe care le tranzitează.
Pentru celelalte operațiuni de transport rutier ( transport intracomunitar, cabotaj), companiilor le revin o serie de obligații privind detașarea șoferilor.
Înainte de detașare, operatorul trebuie să depună o declarație de detașare în portalul special creat în acest scop pe site-ul Comisiei Europene, cel mai târziu la începutul efectiv al perioadei de detașare.
Conținutul și detaliile declarației de detașare în cazul conducătorilor auto pe care firmele de transport îi detașează pe teritoriul României sunt prevăzute în Legea nr.16/2017.
În timpul detașării, operatorul trebuie să se asigure că șoferii detașați dețin declarația de detașare în format tipărit sau electronic, dovezi ale operațiunilor de transport care au loc în statul membru gazdă (documentul e-CMR), respectiv înregistrările tahografului (în special simbolurile de țară ale statelor membre în care conducătorul auto a efectuat operaţiuni de transport).
Noile prevederi ale legislației în domeniul transporturilor rutiere sunt parte din calendarul implementării modificărilor prevăzute de Pachetul de Mobilitate, scopul acestuia fiind de a menține un echilibru între siguranța șoferilor, echitatea socială și economia statelor membre
Pentru mai multe informații puteți consulta site-ul ITM Sălaj la adresa www.itmsalaj.ro