Guvernul Romaniei face pasi importanti pentru demararea lucrarilor la Centura Ocolitoare a Municipiului Zalau – tronson 2. In acest sens, in sedinta de Guvern de ieri, 31 iulie, pe ordinea de zi s-a aflat un proiect privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici prinvind obiectivul de investitii "Varianta ocolitoare a municipiului Zalau, etapa 2, intre DN 1F km 79+625 – DJ 191C".

rn

Potrivit anexei proiectului de hotarare adoptat de Guvern, titularul proiectului este Ministerul Transporturilor, iar beneficiar este CNAIR. Valoarea totala a investitiei inclus TVA este de 241.983.000 lei din care C+M este 211.227.000 lei. Esalonarea investitiei pentru cei doi ani sunt: anul 1 – 120.992.000 lei; anul 2 – 120.991.000 lei.
Prin proiect se vor construi 5,535 kilometri de drum, cu latime intre 10-13,5 metri si separator fluxuri de circulatie cu latime de 1,5 metri. Pe o portiune din centura se vor construi 7 structuri, dar si doua intersectii/ sensuri giratorii. Principalele lucrari care vor fi realizate pe aceasta portiune constau în cinci viaducte, doua poduri si doua intersectii giratorii. Un sens giratoriu este prevazut la desprinderea din drumul spre Cluj-Napoca, la kilometrul 79+629, iar cel de-al doilea sens giratoriu la intersectia cu DJ 191C la Aghires. Proiectarea este programata sa dureze 6 luni, iar executia lucrarilor 24 luni. Finantarea obiectivului de investitii se realizeaza din fonduri externe nerambursabile si de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor, in limita sumelor aprobate anual cu aceasta destinatie, precum si din alte surse legal constituite, conform programelor de investitii publice aprobate potrivit legii.
Potrivit unor surse apropiate acestui proiect, am aflat ca circa 10 societati comerciale au cumparat caietul de sarcini pentru a analiza conditiile impuse de Ministerul Transporturilor in care se va construi centura Zalaului. Dintre aceste 10 firme cel putin 2-3 vor si depune oferte de pret pentru lucrarile la centura. Pasii urmatori sunt ca dupa finalizarea termenului de depunere oferte, CNAIR sa faca analiza acestora, urmand sa declare castigatorul si sa semneze contractul. Intre timp, Guvernul mai are de facut un sigur lucru si acela de a pune la dispozitia Ministerului Transporturilor fondurile necesare pentru plata persoanelor care detin teren pe traseul centurii si care vor fi expropriati.

rn

Primarul Zalaului Ionel Ciunt ne-a decarat ca: "Din discutiile pe care le-am avut saptamana aceasta si chiar dimineata cu secretarul de stat din Ministerul Transporturilor Calin Fort, stim clar ca astazi (nr. – 31 iulie), defapt am si verificat si am vazut ca este pe ordinea de zi a Guvernului un proiect de hotarare prin care aproba indicatorii tehnico-economici pentru varianta ocolitoare a municipiului Zalau. Este inca o etapa pe care o depasim astazi cu aprobarea acestor indicatori tehnico-economici, iar dupa perioada de evaluare a ofertelor privind proiectul tehnic si executia lucrarilor se va putea semna contractul pentru PT si inceperea lucrarilor. Mai e nevoie de o suma de bani care va fi aprobata tot printr-un proiect de hotarare de guvern, o suma de bani din bugetul Ministerului Transporturilor pentru plata despagubirilor proprietarilor care au terenuri in proximitatea centurii ocolitoare si trebuie expropriati.