Scurt istoric 1 Mai

rn

Magnificul 1 Mai, sarbatorit din vremurile copilariei, este pe cale de a fi rapus de globalizarea coronavirusului. Aparut ca o necesitate datorita invaziei de ore cerute de patroni, lucratorii , mai ales din constructii au cerut limitarea timpului de lucru la 8 ore.Se intampla asta la 1 mai 1886 in Chicago( SUA) cand cca. 60.000 de demonstranti au intrat in conflict cu fortele de aparare a ordinei -politia, lucrurile fiind reglementate apoi legal in 1889 de Internationala Socialista , a II-a de la Paris.Desele miscari muncitoresti initiate de bresle ca dulgherii si tamplarii organizati de Edmonson-SUA, au facut posibila inaintarea in istorie ca ziua de 1 mai sa fie Ziua Internationala a Muncii, chiar daca aceasta a incercat sa fie confiscata de Congresul American in 1894, Hitler in 1933 sau Statele Socialiste pentru a-si legifera apararea cultului muncii. Traditional, in toate statele la 1 mai, se iesea la iarba verde cu mici si bere. Ziua Internationala a Muncii este sarbatorita pe intreg mapamondul , exceptie Australia, SUA, Elvetia. In Romania , tot asa , inainte de 1989 se iesea in apropierea zonelor verzi si se sarbatorea cu mici, bere, muzica, distractie, jocuri sportive.Daca timpul nu permitea , ziua se incheia cu un spectacol popular in Casele de Cultura a Sindicatelor si concursuri de poezii, scenete, etc.

rn

Zalau, Amintiri si Trairi

rn

In Zalau, muncitorii de la Armatura, Emailati, Filatura, Mobila, Constructii, Laminor, s.a. ieseau la zona Bradet, zona actualului centru Acasa. Acolo era o scena, spectacole populare, in apropiere erau intreceri de fotbal pe intreprinderi unde participau echipele de fotbal de la Armatura, Emailati, Columna-Posta , IJCM- Constructorul , Autobaza ITA- Rapid, Steaua Rosie, IPL- Mobila, Didactica- Progresul, etc. Intreprinderea de Alimentatie Publica Zalau -ICSMA si Federatia din Cooperatie-IJECOOP, asigurau micii si berea.Tot timpul muncitorii erau insotiti de secretarii de partid pe sectii si conducerea fabricilor.Asemenea serbari ca la Zalau , se organizau la Bradet- Simleu Silvaniei, Jibou, Cehu Silvaniei si Sarmasag precum si in centrele mai dezvoltate, sau in curs de dezvoltare activitati ca Hida, Surduc, Crasna, etc. De ce sa nu fim sinceri, era o recunoastere a muncii, se sarbatoreau , petreceau si partea sociala era asigurata.Chiar daca se mai gasea cate un "intoxicat"de berea la litru de Satu Mare nu se punea problema asistentei medicale, simplul buletin si numele fabricii unde lucrai erau notate intr-un registru si asigura la Spitalul Judetean din Zalau legitimarea si costul.Toate acestea erau intamplari pana in anul 1989. Acum , zona Bradet Zalau este impanzita de constructii private.Intr-un cadru mai restrans a fost sarbatorita Ziua Muncii si in Salaj dupa 1990 , pe dimensiuni ale muncii , ea fiind zi libera in Romania, sarbatorita si apreciata in mod propriu de fiecare.

rn

Coronavirus intrerupe traditia

rn

Anul 2020, prin acest 1 Mai implicit , gaseste lumea in nemunca generalizata ! Doar meseriile de foc continuu lucreaza, gandul este la supravietuire,nu la sarbatorire. Aparitia misterioasa a bolii cauzate de epidemia Covid-19 ne aminteste de trista experienta din Primul Razboi Mondial cand s-au folosit substante ca brom si clor pentru prepararea de gaze toxice si scoaterea din transee a unor combatanti pe frontul de Vest.

rn

Presedintele Johannis a spus clar referitor la masurile de relaxare:
" O relaxare prematura ar distruge rezultatele de pana acum.Pericolul nu a trecut si este nevoie in continuare de maxima atentie.Nu ne vom putea intalni decat in grupuri de maximum trei, marile festivaluri nu vor avea loc in acest an, masurile de reducere a restrictiilor vor fi graduale."