Stimulentul de inserție ar putea crește de la 650 lei la 1.500 lei pentru părinții care se întorc la serviciu mai repede de 6 luni din concediul de creștere a copilului, a anunțat ministrul Muncii, Raluca Turcan.
“Am finalizat un proiect de ordonanță de urgență prin care modificăm cadrul legal pentru concediul și indemnizația lunară de creștere a copiilor, în sensul în care creștem stimulul de reinserție pentru părintele care se întoarce la muncă înainte de 6 luni, acesta fiind în concediu de creștere a copilului. Stimulentul de reinserție va ajunge la 1.500 lei, față de 650 lei, cât era până acum. Așa părintele poate apela la servicii profesionale de îngrijire a copilului. Până acum foarte, foarte puțini părinți au optat să revină la muncă mai repede. Noi mizăm ca prin această măsură cel puțin un sfert dintre părinți să revină mai repede la muncă”, a anunțat Raluca Turcan, într-o conferință de presă.
Persoanele care au dreptul la stimulentul de inserție în cuantum de 1.500 lei sunt cele care obțin venituri supuse impozitului (revin la muncă), oricând înainte de împlinirea de către copil a vârstei de 6 luni, respectiv un an în cazul copilului cu dizabilități, și se acordă până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap.
În momentul în care îți reiei activitatea, trebuie să anunți acest lucru la sediul AJPIS de pe raza localității de domiciliu, în maximum 15 zile de la acea dată. În momentul depunerii dosarului, pentru acordarea stimulentului de inserție, ți se va suspenda dosarul de indemnizație pentru creștere și îngrijire a copilului și nu vei mai primi acei bani începând din luna următoare. Banii pentru stimulentul de inserție vin de obicei după 2-3 luni de la depunerea dosarului. Angajații care vor să revină la locul de muncă trebuie să anunțe angajatorii cu o lună înainte.
Stimulentul de inserție nu se acordă în mod automat, ci numai în urma unei solicitări. Astfel, dacă se face o cerere în acest sens la ieșirea din concediul de creștere a copilului, oricare dintre părinți poate beneficia de acest stimulent.
Dosarul pentru acordarea acestui stimulent bănesc trebuie să conțină actele de identitate ale părinților, certificatul de naștere al copilului și certificatul de căsătorie, toate în copie și original, precum și o adeverință eliberată de angajator din care să reiasă data reluării activității și perioada în care ai fost în concediu de creștere și îngrijire a copilului. Se mai adaugă la dosar dovada reluării activității (decizie, ordin, act adițional), o cerere tip care se ia de la sediul AJPIS de pe raza localității de domiciliu și un extras de cont în original, cu ștampila și semnătura băncii.
Te faci ca vii la munca mai devreme, iei 1500 de lei pe luna, iar dupa aia cica lucrezi de acasa (munca la domiciliu). Si uite asa esti si cu bani, si cu stat acasa cu copilul. Sa tot fii proaspata mamica!