20 de scoli de pe Valea Somesului sunt angrenate intr-un proiect ecologic judetean intitulat „Comori ale naturii in nord-estul judetului Salaj”. Initiat si coordonat de scolile gimnaziale „Traian Cretu” Napradea si „Lucian Blaga” Jibou, proiectul se deruleaza pe o perioada de doi ani (pana in februarie 2011), interval in care cei aproape 1.000 de elevi implicati si cadrele didactice din cele 20 de unitati partenere vor fi antrenati in activitati menite sa contribuie la cunoasterea cadrului natural din nord-estul judetului. Printre principalele obiective ale proiectului se numara inventarierea si descrierea elementelor si fenomenelor naturale mai deosebite din zona, ariile naturale protejate Pestera Magurici, Padurea „La Castani” (ambele situate in teritoriul administrativ al comunei Ileanda), „Stanii Clitului” (Babeni), Calcarele de la Rona, Pietrele „Mosu si Baba” (din Somes Guruslau), „Gradina Zmeilor” (Galgau Almasului) si altele. Coordonatorii proiectului sunt prof. Daroczi Iosif, inspector scolar de specialitate, prof. Aurel Medve si prof. Gheorghe Coste. Colaboratori in derularea activitatilor – Inspectoratul Scolar al Judetului Salaj, Casa Corpului Didactic, Agentia pentru Protectia Mediului Salaj si Centrul de Cercetari Biologice Jibou.

Prima actiune, pe Valea Somesului
In superba dupa-amiaza din Duminica Floriilor, aproape 40 de copii din clasele IV – VIII de la scolile Gimnaziale „Lucian Blaga” Jibou si „Traian Cretu” Napradea, au renuntat la televizor, calculator sau Internet si, insotiti de invatatoarele Daniela Coste, Sanda Veres si de profesorii Gheorghe Coste, Mircea Borzan si subsemnatul, au pornit cu doua microbuze intr-un circuit ecoturistic de circa 100 km pe Valea Somesului. Actiunea s-a derulat in cadrul proiectului educativ judetean „Comori ale naturii in nord-estul judetului Salaj”.
In „Gradina Zmeilor”, de langa Galgau Almasului, elevii au admirat ansamblul de abrupturi si stanci din cea mai cunoscuta arie naturala protejata a Salajului, iar pe Valea Braglezului (Garboului) au facut un popas pentru a intelege procesele de modelare a albiei unui parau. La „Stanii Clitului” au fost impresionati de imensul abrupt sculptat in stratele de gresii si de lupta plantelor (tufele de iarba neagra, arbusti si arbori) pentru a supravietui in conditiile vitrege. Dupa un scurt popas la biserica de lemn din Lozna (in curs de reabilitare), grupul de copii a strabatut pe jos podul de peste Somes, o superba opera arhitectonica.
Din Letca ne-am indreptat spre Cuciulat facand opriri atat in cariera veche, cat si in cea noua, punand bazele unei viitoare actiuni pentru cunoasterea impresionantului tezaur speologic din Podisul Purcaretului. Pentru ultima oprire am ales zona fostei mine de carbune brun de la Surduc, si a haldei de steril redata circuitului agricol (pajiste).
Pentru copii, excursia va ramane o amintire placuta, in care, printre frunzele de un verde crud, au descoperit o mica parte din comorile naturale ale Vaii Somesului, prea putin cunoscute si valorificate.