Fisa medicala necesara la obtinerea sau reinnoirea permisului auto este valabila timp de un an de la emitere, in conditiile in care aceasta avea pana acum o valabilitate de doar sase luni, conform unui ordin aparut recent in Monitorul Oficial.
De asemenea, a aparut un nou model al fisei medicale, ce contine si examinarea de pneumologie, pentru cei care vor permis pentru masini mari, pentru a vedea daca au apnee. Insa trebuie precizat ca soferii suspectati de apnee deja sunt obligati din 2015 sa obtina un aviz medical pentru a avea permis auto.
Este vorba de Ordinul Ministerului Sanatatii nr. 1.428/2019, care a fost publicat in Monitorul Oficial si care se aplica deja.
Noutatea este ca valabilitatea fisei medicale, de care au nevoie atat viitorii soferi, cat si actualii soferi, a fost dublata (de la sase luni s-a ajuns la un an). Astfel, documentul poate fi folosit oricand in intervalul respectiv de un an, fie pentru prima obtinere a permisului auto, fie pentru reinnoirea celui deja obtinut.
Singura schimbare, in afara de valabilitate, este aparitia, pe lista examinarilor medicale necesare, a pneumologiei.
Rubrica de pneumologie este obligatorie doar pentru cei care vor permis pentru camioane de marfa sau pentru autobuze, adica pentru categoriile C, CE, C1, C1E, D, DE, D1 si D1E. In acest fel, toti soferii care vor permis pentru acele categorii vor fi testati pentru apnee in somn, in conditiile in care acum doar cei suspectati de apnee, indiferent de categorie, trebuie sa se duca la doctor pentru a obtine un aviz medical.
Soferii suspectati ca sufera de apnee in somn sunt obligati sa se duca la doctor pentru a obtine un aviz medical, altfel nu pot obtine permisul. Redactia noastra a scris despre aceasta noua obligatie in octombrie 2015.
Astfel, cei pentru care exista suspiciuni de apnee moderata sau severa in somn de tip obstructiv trebuie sa se duca la o consultatie medicala, pentru a obtine un aviz autorizat, inainte de eliberarea sau reinnoirea permisului de conducere. Astfel, aceste persoane pot obtine permisul doar daca dovedesc ca isi controleaza afectiunea, ca respecta un tratament adecvat si ca prezinta imbunatatiri in ceea ce priveste somnolenta, fapt confirmat de un aviz medical autorizat. De asemenea, aceste persoane trebuie sa se duca periodic la controale medicale. Regulile actuale raman neschimbate, chiar daca avem acest nou model al fisei medicale cu rubrica de pneumologie. Cei suspectati de apnee oricum au nevoie de aviz medical daca vor permis, indiferent de categorie.
Motivul pentru care au aparut in legislatie restrictiile pentru persoanele cu apnee in somn este numarul mare de accidente auto care au drept cauza sindromul respectiv. Apneea este o oprire temporara a respiratiei, sindromul de apnee in somn fiind asociat cu o somnolenta diurna excesiva.