Odata cu premierul desemnat, Ludovic Orban, am avut parte si de o premiera in politica romaneasca. Ludovic Orban a devenit primul premier care s-a intalnit, inainte de votul de investitura, cu reprezentantii Bancii Nationale, ai societatii civile, ai mediului academic, ai mediului de afaceri, ai patronatelor si ai sindicatelor. Liderul PNL a dorit sa identifice, impreuna cu cei vizati, solutii la problemele societatii si sa puna bazele viitoarei colaborari. in 30 de ani de democratie niciun alt premier desemnat nu a mai facut asa ceva.

rn

Una din preocuparile lui Ludovic Orban a fost sa afle de la cei mai informati situatia economica reala, dupa trei ani de zile in care guvernele PSD au ridicat risipa la rang de politica de stat. Astfel, prima vizita pe care a facut-o Ludovic Orban a fost la Banca Nationala a Romaniei pentru o intrevedere cu guvernatorul Mugur Isarescu. Din declaratiile partilor a reiesit ca au discutat despre situatia economica si evaluarile care exista la nivelul BNR pe acest subiect.
”PNL a fost intr-o comunicare si intr-o colaborare constanta cu guvernatorul BNR si, in general, cu echipa de experti de la nivelul Bancii Nationale a Romaniei”, a declarat Orban dupa intrevederea cu Isarescu.
Premierul desemnat are in vedere si o relatie stransa cu mediul academic. Ludovic Orban s-a intalnit si a discutat cu presedintele Academiei Romane, Ioan Aurel Pop, si cu vicepresedintele institutiei, Victor Voicu, despre o posibila colaborare intre viitorul Executiv si Academia Romana privind buna guvernare in mai multe domenii cheie.
”in cadrul acestei intrevederi s-a discutat despre posibilitatea unei colaborari institutionale a viitorului Guvern cu Academia Romana, un for academic care poate sprijini cu expertiza si experienta actiunea guvernamentala in mai multe domenii cheie”, a fost mesajul liderului PNL la finalul intalnirii.

rn

Solutii pentru mediul de afaceri
O atentie deosebita a fost acordata mediului de afaceri. Premierul desemnat s-a intalnit cu presedintele Camerei de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR), Mihai Daraban, pentru a evalua impreuna situatia economica si pentru un schimb de opinii legate de asteptarile mediului de afaceri de la viitorul Guvern. Potrivit datelor prezentate de CCIR, desi sunt peste 650.000 de societati cu capital romanesc 100%, acestea realizeaza o cifra de afaceri de 156 miliarde euro, prin comparatie cu cele circa 35.000 de companii cu capital strain 100% care insumeaza o cifra de afaceri de 116 miliarde euro. S-au analizat mai multe posibilitati de sprijinire a mediului de afaceri si de sprijinire a capitalului autohton fara o discriminare a companiilor straine. Astfel, presedintele PNL a vorbit despre facilitarea accesului pentru societatile comerciale romanesti la lucrarile si serviciile cu finantare publica, consultanta si asistenta tehnica pentru accesul companiilor la surse private de capitalizare, eliminarea barierelor administrative de pe piata muncii si incurajarea angajarilor in economia private.
Premierul desemnat s-a intalnit si cu reprezentantii Consiliului National al intreprinderilor Mici si Mijlocii, condus de Florin Jianu. Acestia au prezentat cateva dintre propunerile lor, intre care o legislatie stabila, sustinerea diferitelor programe pentru IMM-uri, simplificarea accesului la fonduri europene pentru intreprinderile mici si mijlocii.
”De asemenea, presedintele Consiliului National al intreprinderilor Mici si Mijlocii mi-a formulat o propunere la care deja ma gandisem, sa am un soi de consiliu consultativ, care sa fie format din reprezentantii mediului de afaceri si mediului academic”, a explicat Ludovic Orban.

rn

Investitie in educatie
Educatia este o alta prioritate a premierului desemnat, care a incercat sa identifice solutiile pe baza discutiilor cu specialistii in domeniu. Obiectivul PNL, anuntat de Ludovic Orban, la finalul intalnirii cu rectoratele: „Sa tindem spre alocarea a 6% din PIB (n.r. Ministerului Educatiei), ca peste noapte nu se poate creste atat de mult, de la un an – la altul. Cu siguranta vom creste sumele pentru educatie”. in cadrul discutiei cu universitatile, premierul desemnat a abordat mai multe subiecte, cum ar fi: „Posibilitatea de a utiliza resursele financiare care le raman universitatilor – soldurile. Dezvoltarea cercetarii la nivelul universitatilor, stabilirea alocarilor in functie de un cost diferentiat per/student, care sa fie calculat in functie de tipul de universitate.”Am discutat cu conducerea ASE, care si-a aratat disponibilitatea de a participa la analize, la studii de impact, la prognoze economice avand foarte multe capabilitati pe zona economica”, a mai spus Orban.
Premierul desemnat Ludovic Orban s-a intalnit, de asemenea, cu reprezentantii societatii civile si ai sindicatelor. ”Paleta de probleme abordata a fost foarte larga: de la probleme din domeniul fiscal la probleme din domeniul energiei pana la probleme legate de mediu, de functionarea sistemului de asistenta sociala si probleme legate de educatie si sanatate”, a explicat Ludovic Orban.
Liderul liberal a spus ca PNL se va consulta cu societatea civila inainte de luarea deciziilor in actul de guvernare.
PNL va asigura transparenta actului de guvernare si va respecta legea dialogului social, care presupune obligativitatea unor consultari cu partenerii sociali la nivelul guvernului dar si la nivelul fiecarui minister care urmeaza sa ia decizii.

rn

Comanda PNL, executant Graiul Salajului, tiraj 1200 cod mandatar 31190005