Plantele medicinale, folosite de altfel din cele mai vechi timpuri, pot fi crescute (cultivate) şi in grădinile noastre.
Alimente-medicamente
Numeroase plante folosite in medicina naturistă au efect benefic asupra ficatului, inimii, stomacului, sistemului nervos şi intăresc sistemul imunitar al organismului. Indiferent de natura afecţiunii, muşeţelul, menta, gălbenelele sau teiul trebuie să-şi găsească un colţ in grădina noastră. Pătrunjelul, mărarul şi leuşteanul sunt şi ele folosite de medicina naturistă pentru efectele benefice asupra organismului.
Pătrunjelul
Fiind un aliment-medicament, intocmai ca usturoiul, ceapa, morcovul nu trebuie să lipsească din nici o gospodărie. Bogat in săruri minerale, calciu, sodiu, fosfor, potasiu, sulf, fier, vitamnina C,A,B pătrunjeleul are proprietăţi nurtitive, stimulente, aperitive, vermifuge, antianemice, antizaharice. Indicaţii terapeutice: anemie, astenie, anorexie, edeme, intoxicaţie alcoolică, tulburări circulatorii, cancer. Se administrează crud, pus in salate sau mancare; decoct (50 de grame rădăcină sau seminţe sau frunze se fierb intr-un litru de apă timp de 5 minute. Se consumă două căni pe zi inainte de masă. Pătrunjelul are o acţiune favorabilă combaterii alcoolismului, folosindu-se următorul sirop: 50 de grame pătrunjel şi coaja unei porticale, care se fierb intr-un litru de apă pană la jumătatea cantităţii. Indulcirea se face cu zahăr sau miere de albine. Se consumă trei linguriţe pe zi.
Mărarul
Planta aromatică, mă-rarul posedă virtuţi terapeutice de excepţie, fiind indicat ca remediu in tratarea dispepsiei, a inflamaţiilor căilor respiratoeii, a dismonoreei, a conjuctinitei, a inapetenţei, a colitei, a gastritei, a balonării. De la mărar pot fi utilizate toate părţile plantei sub diverse forme: infuzie, eztract fluid, tinctură etc. In caz de dispepsie, inflamaţii ale căilor respiratorii superioare, dureri intestinale se prepară o infuzie din două grame (o linguriţă) de seminţe uscate şi zdrobite la 200 mililitri apă clocotită. Se acoperă vasul, se lasă să fiarbă 5-10 minute, apoi se strecoară. Se beau două-trei căni pe zi , intre mese. Mărarul stimulează activitatea rinichilor şi a vezuşicii urinare, fiind indicat in caz de calculi renali sau urinari, infecţii renale, cistită. Infuziae recomandă şi mamelor care alăprează şi au nevoie de o stimulare a lactaţiei.
Leuşteanul
Este o plantă mediteraneană. Studii farmacologice au arătat că leuştenul, nelipsitul zarzavat din borşuri tradiţionale romaneşti, este mai degrabă plantă medicinală decat condiment. Principiile active pe care le conţine au o puternică acţiune terapeutică asupra aparatului respirator, a aparatului reno-urinar, asupra sistemului endocrin şi a celui imunitar. leuşteanul este un remediu eficient intr-o multitudine de boli, dintre care enumerăm: indigestie, dispepsie (se consumă suc de leuştean, două linguriţe inainte de masă intr-o cură de zece zile; răceală,gripă, bronşită (se consumă frunze de leuştean proaspete preventiv. Cand boala s-a instalat se administrează suc propaspăt de leuştean 1-12 linguriţe pe zi); pete pe piele (se freacă pielea in zona afectată cu frunze de leuştean proaspete, zdrobite in prealabil. Efectele sunt excepţio-nale); dureri de gat, amigdalite (se face gargară cu infuzie fierbinte de frunze uscate de leuştean; magie (femeile care fac baie cu frunze de leuştean poate trezi dragostea in cel pe care il iubeşte).