Soferii care nu incheie o asigurare obligatorie de raspundere civila auto (RCA) risca sa fie sanctionati cu o amenda de pana la 2.000 de lei. In plus, conducatorii auto pot ramane fara certificatul de inmatriculare al masinii, pana in momentul in care prezinta documentul care atesta incheierea asigurarii.
Asigurarea poate ajunge la 2.939 de lei pe an pentru o masina cu o capacitate cilindrica intre 1.801 si 2.000 cmc.
Posesorii de autoturisme inmatriculate sau care urmeaza sa fie inmatriculate trebuie sa incheie o asigurare obligatorie de raspundere civila auto, prin care sunt acoperite eventualele pagube produse cu autotursimul intr-un accident rutier. In caz contrar, conducatorii autor pot fi sanctionati cu amenda de pana la 2.000 de lei si risca sa ramana fara certificatul de inmatriculare al masinii.
Pretul asigurarilor RCA difera de la o societate de asigurari la alta. Acestea le pun clientilor la dispozitie calculatoare prin care poate fi aflata valoarea unei asigurari. Printre societatile care sunt autorizate de Autoritatea de Supraveghere Financiare (ASF) si care pun la dispozitie calculatoare se numara Omniasig, Grawe, Uniqa, Euroins, Groupama, Allianz tiriac si Generali.
Soferii au obligatia de a detine o asigurare RCA pe toata perioada inmatricularii masinii, iar perioadele pe care se incheie astfel de polite sunt intre o luna si un an. In momentul in care o polita expira, conducatorii auto sunt obligati sa le reinnoiasca. Statutul unei polite poate fi verificat pe site-ul ASF. Pe baza numarului de inmatriculare/seriei de sasiu pot fi verificate si daunele.
Un sofer in varsta de 40 de ani care detine un autoturism cu o capacitate cilindrica intre 1.801 si 2.000 cmc va scoate din buzunar 1.655 de lei pentru o polita de asigurare in anul 2020, daca documentul este semnat la Generali. Preturile sunt mai mari pentru persoanele cu varsta sub 30 de ani. Cea mai scumpa polita pentru acest tip de masina poate ajunge la 2.939 de lei pe an.