Obtinerea unei a doua specializari – solutie pentru pastrarea locului de munca.

Reducerea numarului de ore face ca profesorii de la o anumita materie sa fie mai cautati decat ceilalti. Spre exemplu, in cativa ani, posturile pentru profesorii de limbi straine sau informatica se vor inmulti, la fel ca si posturile de educatoare, sustin specialistii, in timp ce posturile pentru materiile la care exista o ora pe saptamana se vor reduce. Este vorba despre istorie, biologie, desen, muzica. „n prezent, profesorii care predau la sate aceste materii, trebuie sa mearga la doua- trei scoli pentru a-si putea realiza catedra intreaga. Cum tendinta la sate este de scadere a efectivului de elevi, si numarul de ore al profesorilor va fi mai mic. Peste cativa ani, acestia se vor trezi in imposibilitatea de a-si mai realiza numarul de ore necesar.
Solutia pentru a ramane la catedra, in aceasta perioada de criza, este reconversia profesionala. Si la nivelul Uniunii Europene, tendinta este de a avea cel putin doua specializari ca profesor si Romania incearca sa se alinieze la aceste programe, a declarat Inspectorul Scolar Adjunct, Szabo Istvan. „n Ungaria, de exemplu, nu se mai elibereaza diplome de licenta care nu au doua specializari inca de acum doi ani, a mai spus Szabo Istvan.
Ministerul Educatiei are in desfasurare un program de reconversie profesionala pentru profesorii din toata tara. Numarul de locuri este insa limitat la 1.000. ^Celor 1.000 de dascali din invatamantul preuniversitar li se ofera oportunitatea de dezvoltare profesionala, acestia obtinand, la sfarsitul perioadei de pana la doi ani de studii de nivel postuniversitar, o diploma care sa le faciliteze asigurarea normei didactice intr-o singura scoala^, se arata in proiectul ministerului.
In aceasta perioada de criza, o dubla sau chiar tripla specializare poate insemna salvarea unor cadre didactice, este de parere Oana Badea, secretar de stat.

DOI ANI DE PREGATIRE GRATUITA PENTRU DASCALI
Programe de specializare pentru profesori in cadrul universitatilor se fac din 2002, dar, in cadrul acestui proiect finantat din fonduri structurale, dascalii au ocazia sa faca doi ani de pregatire postuniversitara gratuit. Studiile de specializare se organizeaza in universitatile Politehnica din Bucuresti, Tehnica de Constructii, tot din Bucuresti, ^Babes-Bolyai^, din Cluj-Napoca, ^Petrol si Gaze^, din Ploiesti, ^Transilvania^, din Brasov. Domeniile de reconversie sunt: matematica, fizica, chimie, biologie, educatie tehnologica, tehnologia informatiei, romana, engleza, franceza, psihopedagogie, geografie si istorie.

CINE POATE PARTICIPA LA ACESTE CURSURI
Ca sa poata participa la aceste cursuri, dascalii trebuie sa fi absolvit, cu diploma de licenta, un program de studii universitare, sa fi predat minimum doi ani din ultimii cinci, si sa nu fi beneficiat in ultimii cinci ani de un program de formare cu durata de mai mult de un an (doua semestre), in cadrul unor proiecte finantate din fonduri publice. Pentru ierarhizarea candidatilor se va lua in considerare media de absolvire a studiilor de licenta.