Salajenii suferinzi se descurca greu dupa modificarile in compensarea medicamentelor. Veniturile lor sunt incompatibile cu sanatatea.
Introducerea noului sistem de compensare a medicamentelor ii face pe tot mai multi salajeni sa – si cumpere medicamentele cele mai ieftine sau chiar sa renunte de tot la ele. Cabinetele medicilor de familie sunt pline, in fiecare zi, de oameni deznadajduiti. Faptul ca trebuie sa-si cumpere medicamentul cel mai ieftin ii nemultumeste pe tot mai multi dintre ei, dupa cum ne declara medicii de familie, in special cei de la tara.
DE PE O LUNA PE ALTA
in unele cabinete de la tara, bolnavii sunt prea saraci sa-si mai cumpere medicamentele pe trei luni, ca si pina acum. ^Pacientii isi cumpara medicamentele pe o luna doar, pentru ca sunt prea saraci ^ a declarat medicul Angelica Bunescu din Agrij. Si inainte de 1 iulie, doar o parte dintre bolnavi isi cumparau pe doua sau trei luni medicamentele. Majoritatea specifica, inca de la inceput, ca doresc reteta doar pentru o luna, a precizat medicul. Unii bolnavi, au mai ridicat vechile retete, fara a solicita cele mai ieftine medicamente. Problema este ca nu aveau cunostinta de noul mod de compensare si nu stiau cit va costa noua reteta. Acum au primul soc^, ne-a mai spus sursa citata. Medicul este convins ca de luna viitoare, bolnavii vor cumpara doar medicamentele cele mai ieftine.
RETETA PE JUMATATE
in alt cabinet de la tara bolnavii stau si mai rau. Nu numai ca nu-si permit sa-si ia medicamentele pe mai multe luni, dar si pentru o luna le iau cu greu. Exista cazuri in care un bolnav, din patru medicamente prescrise, isi cumpara doar doua, alegind sa renunte la medicamente din lipsa de bani: ^sunt prea saraci pentru a se mai trata^ ne-a declarat un medic.
EFORTURI PENTRU SANATATE
In alt cabinet din Zalau, medicul Ruzici Stela spune ca inca pacientii incearca sa-si ia medicamentele pe care le aveau prescrise si pina acum, din dorinta de a nu le fi afectat tratamentul. Dar exista pacienti care le prefera pe cele mai ieftine. Pacientii acestui cabinet, inca isi mai iau tratamentul pe trei luni: ^nu neaparat pentru ca au bani sa le plateasca, ci de frica sa nu ramina fara medicamente^ a mai declarat medicul.
Sistemul de compensare introdus de la 1 iulie, deconteaza doar medicamentul cel mai ieftin dintr-o clasa farmaceutica, pentru celelalte medicamente, pacientul trebuind sa plateasca diferenta.