Datoriile spitalelor din Romania, acumulate din 2005, sunt de 170 de milioane de euro si toate vor fi achitate de Ministerul Sanatatii, in urma unei rectificari bugetare care va avea loc, probabil, in luna august, a declarat, marti, la Galati, ministrul Sanatatii, Attila Cseke.
Judetul Salaj a fost printre primele judete care au finalizat procesul de descentralizare, prin care spitalele trec in subordinea autoritatilor locale. Luna trecuta, in prezenta ministrului Sanatatii, au fost semnate protocoalele de predare-primire pentru patru dintre spitale, iar, dupa doua saptamani, s-au semnat protocoalele si pentru Spitalul de Urgenta din Zalau si Spitalul din Simleu Silvaniei. In urma semnarii protocoalelor, Spitalul de Urgenta Zalau a trecut in subordinea Consiliului Judetean, iar celelalte cinci spitale din judet in subordinea primariilor. Spitalele au fost, insa, predate cu datorii uriase. Promisiunea ministrului, Cseke Attila, era, atunci, ca datoriile vor fi platite pana la predare, lucru care nu s-a intamplat.
MINISTERUL TREBUIE SA PLATEASCA 11 MILIOANE PENTRU SPITALELE SALAJENE
Datoriile celor sase unitati sanitare din judet catre furnizorii de medicamente si utilitati depasesc 11 milioane de lei. Cel mai mare datornic este Spitalul Judetean de Urgenta Zalau, care a acumulat datorii in valoare de aproape 8 milioane de lei – 7.814.242 lei. Pe locul doi, la capitolul datorii, este Spitalul Orasenesc Simleu cu o datorie de 1.649.434 lei, iar pe locul trei este Spitalul din Jibou, care a acumulat datorii in valoare de 1.014.386 lei. Urmeaza Centrul de Cercetare si Asistenta Medicala Simleu, cu datorii de 355.312 lei si Centrul de Sanatate Cehu Silvaniei, cu datorii de 344.930. Singurul fara datorii este Spitalul de Boli Cronice Crasna.
Managerul Spitalului Judetean, Ioan Muresan, se declara multumit de decizia ministrului sanatatii de a plati datoriile spitalului. ^Ar fi un lucru benefic, iar activitatea spitalului s-ar putea organiza altfel, daca datoriile ar fi platite^ a declarat Ioan Muresan.
FINANTAREA SE VA FACE CA SI PANA ACUM
In ceea ce priveste finantarea spitalelor dupa descentralizare, ea se va face ca si pana acum. Ministerul Sanatatii isi va pastra finantarea pe programele de sanatate si pe partea de urgenta, iar contractul intre spital si casele de asigurari de sanatate va ramane in vigoare, a precizat Ministrul Sanatatii, Cseke Attila. Ministrul Sanatatii a mai spus ca aceasta descentralizare este absolut necesara pentru ca, astazi, finantarea spitalelor se face incorect si ineficient.