PD-L incearca timid sa discute solutii pentru relansarea economiei.
In cadrul sedintei din aceasta saptamana a Biroului Permanent National al PD-L, liderii partidului au discutat despre posibilitatea micsorarii cotei unice de la 16 la suta la 10 la suta, concluzia fiind ca se va face o analiza in Guvern pentru a stabili oportunitatea acestei masuri. Desi premierul Emil Boc a negat existenta unei astfel de analize si chiar a discutiilor in acest sens, deputatul PD-L, Lucian Bode, a confirmat aceste discutii din sanul partidului. „Sunt discutii despre micsorarea cotei unice, datorate reglementarilor noului Cod Fiscal. Nu sunt un sustinator al cresterii fiscalitatii, dar masura de crestere a TVA-ului a fost una dintre solutiile care trebuiau luate imediat de Guvern. Am convingerea ca in 2011 se vor identifica si alte solutii pentru relansare economica, venind in sprijinul mediului de afaceri. Reducerea cotei unice de impozitare este una din variante”, a declarat democrat-liberalul salajean.
FMI A PROPUS MAJORAREA COTEI UNICE DE IMPOZITARE
Varianta reducerii cotei unice la 10 la suta a fost prezentata la inceputul lunii mai si de omul de afaceri Dinu Patriciu, care a cerut atunci si reducerea TVA pana la 15 la suta. Inainte de anuntarea, de catre presedintele Traian Basescu, a planului de austeritate compus din scaderea salariilor bugetarilor cu 25 la suta si a pensiilor cu 15 la suta timp de sapte luni, FMI a propus Guvernului, ca o varianta alternativa, majorarea TVA cu cinci puncte procentuale pana la 24 la suta si cresterea cotei unice cu patru puncte procentuale, pana la 20 la suta. In urma deciziei Curtii Constitutionale, conform careia taierea pensiilor este neconstitutionala, Guvernul a urmat, totusi, jumatate din sfatul FMI, si a apelat la majorarea taxei pe valoare adaugata pentru a compensa economia care nu a putut fi facuta la bugetul de pensii.
BENEFICIILE UNEI COTE DE ZECE LA SUTA
Reducerea cotei unice ar putea aduce si anumite beneficii. Scaderea cotei unice pe venituri la zece la suta ar aduce astfel un plus de sase la suta la salarii, acoperind practic majorarea TVA. In acest moment, Guvernul nu isi permite nici sa o scada dar nici sa o creasca. Daca o scade, vor fi incasari mai mici la buget iar, daca o creste, va afecta si mai mult puterea de cumparare a romanilor.