Solutiile lui Funeriu au sanse sa se aplice abia din toamna lui 2011.
Multdiscutata Lege a Educatiei nu va intra in vigoare din anul scolar care vine. Ca si consecinta, toate modificarile din lege privind finantarea per elev, titularizarea, noul model de bacalaureat si de admitere raman in aer. Asta pentru ca senatorii au renuntat la Legea Educatiei si au amanat dezbaterea ei, PSD si PNL anuntand ca „nu considera potrivit sa lucreze pe perioda vacantei”. Pana in prezent, au fost dezbatute si amendate 66 de articole din 300 din proiectul de lege adoptat in Camera Deputatilor.
Ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, la auzul acestei stiri, a avut o reactie virulenta, pentru ca, cu putin timp inainte, declarase hotarat ca noul an scolar va demara in conditiile stipulate de viitoarea lege si ca vor fi stabilite prin ordonante de Guvern si de ministru. In acord cu ministrul educatiei este si Inspectorul Scolar General, Ioan Abrudan, care a declarat ca „orice moment e foarte important si cu cat se amana mai mult deciziile, cu atat descentralizarea din sistemul educational se amana si ea”.
Amanarea se repeta dupa un scenariu binecunoscut. In mandatul ministrului Adomnitei, s-a dezbatut, s-a discutat, nu s-a intamplat nimic. Comisia Miclea a lucrat doi ani la Cotroceni, punand bazele teoretice, conceptuale, dar si legislative, pentru schimbarea invatamantului romanesc. In mandatul ministrului Andronescu, in 2009, s-a dezbatut, s-a discutat, s-a asumat chiar raspunderea, nu s-a intamplat nimic. Legea s-a blocat la Curtea Constitutionala. A ramas totul in aer. Ministrul Funeriu s-a ambitionat sa treaca prin Parlament o forma a Legii imbunatatita. A trecut rapid de Camera Deputatilor, dar s-a impotmolit la Senat.